C/O Home, Inspiration

HUR HAR NI DET I SÄNGKAMMAREN?

I onsdags blev jag inspirerad. Vi hade ett event i butiken och jag hade förmånen att få lyssna på vår nya kollega; inredaren Anna Sjögren. Hon tog med oss på en skön nattsömns-förberedelse genom att dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap. Många gånger är det andras kloka ord som blir avgörande och leder till att man äntligen tar tag i den där gnagande uppgiften man så länge skjutit upp och som bara har legat och skavt på ens samvete.

Förutom de rent tekniska detaljerna som en bra madrass och frisk luft så pratade Anna också om vikten av att förbereda sig för en god nattsömn genom att planera och organisera sovrummet och dess inredning. Inte de kortsiktiga förberedelserna som att faktiskt gå ner i varv och kanske dricka en kopp varmt honungste. Nej, det som kan bli avgörande för vår goda nattsömn kan vara hur vi planerar inredningen från början. Funktion och placering är viktiga.

Placering – Tänk efter före

Har man valmöjligheten så bör man redan från början ta sig en funderare över vilket rum som faktiskt är det optimala. Vad vi behöver är ett rum som är svalt, mörkt och tyst. Det lite mörka rummet med norrläge, som kanske till en början upplevs som det perfekta gästrummet, kan därför i stället bli den idealiska sovrums-oasen. Har man bara söderläget utåt gatan att välja på så finns alla möjligheter att skapa svalka, mörker och tystnad ändå. Svalkan får vi med UV-reflekterande plisségardiner, ljuset motas bort med mörkläggande gardiner av något slag och tystnaden infinner sig med tjocka textilier, en stor tygklädd sänggavel och en mjuk, dämpande heltäckningsmatta. Sovrummet blir den oas man längtar till och nattsömnen den återhämtning man behöver.

Funktion – Keep it simple

Här tror jag många fick sig en tankeställare under Annas föreläsning. Sovrumsinredningen får absolut inte innehålla komponenter som kan störa och skapa stress, ångest eller dåligt samvete. En arbetsyta med ofärdiga uppgifter, en synlig hög med smutstvätt eller en rörig hög med kläder kan förstöra även den skönaste av sovrums-oaser. Möjligheter att hänga upp eller lägga undan kläder, överkast och kuddar under natten ska finnas och vara lätta att tillgå. En pall med eller utan förvaring, knoppar och krokar på väggarna eller en traditionell herrbetjänt är enkla lösningar som bringar reda i den tillfälliga klädförvaringen. Övrig förvaring bör också vara lättillgänglig och innehålla en struktur som ska vara lätt att följa och arbeta med varje dag, 365 dagar om året. Att ha en arbetshörna i sovrummet kanske känns som en bra lösning men bara om det verkligen inte finns någon annan plats för denna funktion. Hallen, köket eller vardagsrummet kan innehålla outnyttjade ytor som rymmer ett litet arbetsbord. Hittar man ingen annan utväg och har ett stort sovrum så kan man hitta snygga lösningar på att skärma av en liten arbetsyta. Textilier, skärmar eller snygga hyllor kan med fördel gömma ett litet skrivbord och skapa förutsättningar för att sova gott utan en massa stressande tankar på alla lösa trådar man borde ta tag i.

Hoppas att ni också fått inspiration till att skapa er egen sovrums-oas för bästa nattsömn. Min inspiration ledde i alla fall till att vi nu äntligen sett till att lösa den tillfälliga klädförvaringen med snygga knoppar från danska H Skjalm P!

Standard

One thought on “HUR HAR NI DET I SÄNGKAMMAREN?

  1. Pingback: INRED MED TYSTNAD | Våningen & Villans blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s