Maria Rosander

MARIA ROSANDER: TILLBAKABLICK – JAG LOVAR ATT LOVA…

”Jag känner tacksamhet för…dig”.

Sovrummet är mörkt så när som på det milda ljuset från julgransbelysningen, som letar sig in genom den millimeterstora springan mellan skjutdörrarna från vardagsrummet. Dörrarna är vackra i sin skevhet, i sin flagnande färg. Med hela min kroppstyngd till hjälp, de är tunga och motvilliga, drar jag var kväll igen dem inför natten, och var morgon öppnar jag dem inför den nya dagen. Början och slut. Jag känner tacksamhet för dem. Var morgon inleder jag den nya dagen med min ”tacksamhetsramsa”. På kvällen upprepar jag orden i ett ödmjukt god natt till världen. Den är trivial och enkel, men ack så viktig. Jag tackar för allt det som är så bra i mitt liv. Allt från det mest enkla och till synes självklara , så som mitt badkar, som med sitt djup lyckas värma hela mig ända in till själen, efter det att den kalla havsluften kylt både nos och fot. Min stad kan vara isande kylig på vintern. Jag tackar också för de stora bitarna i livet: familjen, vännerna och all den kärlek som omger mig. Jag tackar dig.

Jag ser tillbaka på året som passerat. Så snabbt det gick. I en rasande fart till bredden fyllt av glädje, sorg och allt där emellan. Det var ett händelserikt år. Tårar, skratt, prövningar och oändligt mycket kärlek. Alla möten. Alla människor. Jag är en annan nu. En jag med så mycket mer erfarenhet av livet. Jag är tacksam för det gångna året. Så mycket jag har lärt. Jag har lärt att avstånd endast är så stort som jag tillåter det att vara. Det är jag som bestämmer. Då jag ser tillbaka, summerar och funderar känner jag mig övertygad om att var händelse är av betydelse. Jag ångrar intet. Jag har varit modig och levt. Med öppna armar har jag tagit emot det som livet bjudit mig. I bland har det varit jobbigt. Att vara modig är jobbigt, men att vara rädd är än jobbigare. Alla händelser är av vikt och alla möten betyder någonting. Jag tackar dig och alla ni som gjort avtryck i mitt liv.

Löften. Förändring. Förbättring. Jag lovar mig att inte lova. Jag lovar mig att fortsätta det nya året i samma anda. Med mod i sinnet. Med en inre övertygelse om att livet är för kort att inte tas till vara på. Hela tiden. Hela tiden är livet värt att levas i stort och i smått. Att njutas. Då dagen tar sin början med regnet och vinden smattrandes mot fönsterrutorna, vill jag känna tacksamhet och förväntan. Jag vill möta den nya dagen med nyfikenhet, trots att januari i sitt mörker sällan är särdeles spännande. De löften jag avlägger i år lovar jag att lova. Jag lovar er mina kära grannar att fortsatt plåga er med Kajsa-Stina Åkerströms samlingsskiva från 2001, trots repor och hack. Jag kommer att fortsatt plåga er då jag lyckligt, men skärande falskt sjunger med, med kraft ända från tårna. Jag lovar. Jag lovar att jag kommer att vara fortsatt lika usel på att besvara mail, sms och missade telefonsamtal inom rimlig tid. Rimlig tid för mig är allt från fjorton dagar till sex månader. I bästa fall. Jag lovar att fortsatt spendera vulgära summor på mörk choklad. Jag lovar dessutom att öka dagskonsumtionen från två rejäla bitar till tre. Jag lovar…

Utöver det lovar jag att fortsatt anse både dig och mig vara värd det bästa hela tiden. Jag lovar att vara tacksam. Tacksam för oss alla och alla de unika händelser som fullbordar en kedjereaktion. Livet.

RAW PROMISE

Jag lovar att unna mig gott. God energi. Den här raw food tårtan fungerar lika bra till frukost som till fest. Jag väljer att göra frukosten till en fest.

Tårtbotten:

3 dl cashewnötter
1 dl hasselnötter
6 st torkade aprikoser (välj de ekologiska och osvavlade)
1,5 msk kakao (raw kakao är godare och innehåller fler näringsämnen)
1-1,5 dl riven kokos
0,5 dl vatten

Fyllning:

3 dl cashewnötter
2 dl hallon (frysta fungerar utmärkt. Tina dem väl)
0,5 dl kakaonibs (välj med fördel de som är raw)
1 granatäpple
1 dl vatten (ca)
1 kruka färsk citronmeliss

bild

bild8

Blötlägg de torkade aprikoserna i vattnet. Låt de ligga i minst en timme, gärna längre. Kör cashewnötterna och hasselnötterna till mjöl i matberedaren. Tillsätt kakaon,de blötlagda aprikoserna och vattnet. Mixa till en smet. Tillsätt riven kokos och blanda tills dess att smeten är fastare i konsistensen. Tryck ut smeten i en form eller på en tallrik i ett jämntjockt lager. Låt vila i kylskåpet.

bild11

Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt vatten och mixa till en jämn och gräddlik kräm. Tillsätt 0,5 dl hallon och mixa tills dess att krämen antagit en lätt rosa nyans. Ta fram den väl kylda tårtbotten och fördela hallongrädden i ett jämt lager ovanpå. Låt vila i kylen i minst en timma. Dekorera med resterande hallon och granatäppelkärnor efter tycke och smak. Strö över kakaonibsen och dekorera med citronmeliss. Fylld av energi och rena näringsämnen är en tårtbit ett ypperligt sätt att börja dagen och det nya året med.

bild6

bild10

Njut! /Maria

Standard

One thought on “MARIA ROSANDER: TILLBAKABLICK – JAG LOVAR ATT LOVA…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s