Maria Rosander

HÄR BOR LIV

Jag har mycket yta. Många kvadratmeter och som är bara mina. Ljust, vitt och fräscht. Kubikmeter som rymmer allt det som är jag. Jag trivs här, bland knarrande golv, gnisslande dörrar och dragiga fönster. Jag saknar intet. Stuckaturen gör mig lycklig. Det gamla skafferiet rymmer allt det jag behöver av dofter och smaker. De sneda vinklarna och vrårna bjuder min själ vila och trygghet. Här är fint att vara. Jag är en hemmakatt. Jag trivs i mitt eget sällskap, men älskar att fylla hemmet av vänner, mat och liv. Här är fint att vara. Jag har en kärlekshistoria med mitt kök. Här bor mitt hjärta. I det gamla huset vid den stora vägen finns liv och kärlek.

rest

Solen gassar och alla fönster mot gården står på vid gavel. Trots de fyra våningarna upp hör jag tydligt skratten och sorlet. Det är vardagsseneftermiddagmittiveckan i dag. Vi har tur. Solen värmer ännu och vi är många på samma humör. Grillhumör. Jag står i mitt kök, lyssnar på livet och förbereder små rätter till middagen. Alla bidrar med något och det brokiga porslinet på det stora trädgårdsbordet lockar till leende och matchar den brokiga skaran människor som omger det. Det doftar av löften om sommar och rosmarin. Det doftar av liv. Det är så enkelt då liv bor i ens fastighet. En fastighet med stadens historia i väggarna. Med fönster som iakttagit hundra år då de passerat på gatan nedanför. De pampiga stentrapporna, där många skor nött dess yta. Den gamla källaren, där fukten sitter i väggarna, där både spöken och skadedjur trivs. Trygg, stabil och säker. Fyllt av liv.

Jag lägger ned de sista ingredienserna i mina porslinsskålar, de gamla och ärvda, innan jag ansluter till resten av middagssällskapet. Jag snubblar över både en och fyra plastleksaker i grälla färger på min väg mot bordet. Olle, fem år, har paxat platsen bredvid sin till mig. Här möts vi, en brokig skara människor mitt i livet. Med luften fylld av grilldoft, skratt och rörelse. På en rörig bakgård en torsdageftermiddag. Här bor liv…

BRÖDTILLMATEN-BRÖD MED GRÖN HUMMUS

Jag bakar ett bröd, bröd my way, till middagen. Passar utmärkt att doppa i såser och dippar. Till det gör jag också en grön hummus som passar både som pålägg och som tillbehör till det som grillen levererar…

3 ägg
0,5 dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk kokosolja
2 tsk bakpulver (välj gärna en ekologisk variant)
1 tsk himalayasalt

brod

Blanda alla ingredienserna väl i en blender eller med en stavmixer. Forma smeten till ca 6 bullar på en bakpappersklädd plåt. Picka bullarna med en gaffel. Grädda på 170 grader i ca 25 min.

GRÖN HUMMUS

4 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta (pressad)
0,5 dl olivolja
1 msk citronsaft
1 knivsudd chilipulver
Himalayasalt
Svartpeppar

artor

Koka ärtorna. Låt svalna. Blanda ärtor, pressad vitlök, olivolja och citronsaft i en skål. Mixa. Tillsätt kryddorna. Mixa lite till. Servera med lite olivolja ringlad över.

Njut! /Maria

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s