Maria Rosander

NYTÄNDNING

Min väninna var sex år. Jag var fem. Hon hade en kanariefågelsgul gymnastikdräkt med volang på. En sådan där fin köpedräkt från den lokala sportaffären i den lilla staden mellan sjöarna och skogarna. Jag hade frottélinne med tillhörande shorts i mintgrönt, vitt och brunt. Designade och sydda av min händiga mamma. Vi var så fina och till det yttre varandras totala motsatser. Vi fann varandra direkt och efter det första mötet på BG:s barngymnastik var vi oskiljaktiga.

Sedan kom livet. Livet med utbildning, pojkvänner, flyttar, äktenskap, barn och allt som hör därtill. Vi befann oss geografiskt som oftast på varsin kust. Väninnan på den nordöstra och jag på den sydvästra. Dock har vi alltid bibehållit vår kontakt, om än periodvis sporadiskt. I bland har det förflutit månader mellan våra samtal, men alltid tar vi vid där vi senast avslutade det föregående telefonsamtalet. Vi har fortsatt att vara oskiljaktiga. Då vi setts har det oftast skett i den gemensamma barndomsstaden vid besök av de respektive familjerna. Våra barn har lekt och länsat trädgården på röda bär, våra mammor har utövat yoga tillsammans på den lokala, enda och i byn mycket nymodiga yogastudion, allt medan vi har fikat, promenerat och fortsatt vår i vanliga fall telefondialog, men i stället ansikte mot ansikte.

I sällsynta fall har vi lyckats samla i hop oss och synka våra livsscheman för några dagar av besök hos varandra. Ett av dessa tillfällen inföll nu. I ett gråmulet, blåsigt och vintrigt Malmö. Under några dagar skapade vi tillfället att få umgås och än mer intensivt fortsätta vår dialog om livet, kärleken och de otaliga gemensamma minnena från vår tonårstid i den lilla staden. Vi tröttnar aldrig på att inleda en mening med orden ”- Kommer du i håg när…”. Vi kommer alltid i håg, men vi älskar att frossa i minnena och de galna anekdoterna. Allt vi upplevt, då när vi var truliga, struliga och mycket obstinata tonårsflickor. Under några exklusiva dagar njuter vi varandras sällskap och tar tillvara på allt det som min underbara stad har att erbjuda. Vi tar på oss de väderanpassade kläderna. Efter lång och härlig frukost snör vi på oss kängorna och ger oss ut på dagsrundvandring runtom i staden. Sent på eftermiddagen, då mörkret ligger kompakt, kommer vi hem, hungriga och trötta. Fulla av intryck.

bild1

bild

Det är så härligt att i sällskap av någon som inte känner hemmastaden, så som jag själv gör, för en stund ta av sig de hemmablinda glasögonen och med en besökares blick titta på omgivningen. ”- Så fint här är och så stort utbud staden bjuder, konstaterar min väninna inte utan förvåning. Västra hamnen med den dramatiska arkitekturen i symbios med havet. Gamla Väster med de sagolika gatorna kantade av gathusen. Möllan med sitt myller och sin puls. Jag tittar på min stad med nyförälskelse i blicken och kan inte annat än att hålla med. Fina Malmö, inbäddat i januarirusket. Den grå himlen till trots, så ser jag färgerna, myllret och livet. Jag njuter än mer av att dela med mig av mina lokala smultronställen. Fika på Raw food House, lunch på Miyagi’s sushi inne på stationen och proviantering inför kvällens middag på Möllan. Eftermiddagskaffe på Siesta. Härliga Malmö.

bild4 bild5 bild6

Trötta, hungriga och med ömmande fötter återvänder vi till hemmet under takåsarna. Middagen blir rejäl och värmande. Dialogen fortsätter med ”-Kommer du i håg när…”

VÄRMANDE PESTO

Vi njuter den här kryddiga peston tillsammans med en blandning av ångande nykokt färsk pasta och zucchini i råa ”pastastrimlor”, i måtten hälften av varje. Väl blandat med peston och några soltorkade tomater på toppen. Varmt, tungt och mättande, just precis den maten som kroppen önskar efter en dagsmarsch i staden vid havet…

1 chilifrukt (jag föredrar röd, men välj modell efter tycke och smak)
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 dl pinjenötter
50 g Parmigiano Reggiano
1 dl olivolja
2 tsk havssalt (ca)
Pressad citron (efter smak. Jag rekommenderar minst 3 msk)

Skölj och rensa chilifrukten noggrant från innehållet. Hacka och bryn i lite olivolja i en panna, för att få en mjukare smakupplevelse. Mixa pinjenötterna i mixern. Tillsätt olivoljan och mixa tills dess att ingredienserna blandats jämt. Tillsätt osten delad i mindre bitar. Lägg i chilin, vitlöksklyftorna och basilikan. Mixa försiktigt tills dess att konsistensen är ”jämt mellankornigkornig”. Tillsätt havssalt och citron efter önskemål. Blanda väl. Peston håller sig i åtminstone en vecka i kylen i en burk med tätslutande lock.

september-2010-0861

Njut! /Maria

Standard

One thought on “NYTÄNDNING

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s