Maria Rosander

…DANSAR MAMMA PÅ BORDET

Tiden är lördag eftermiddag i lya Lyckan, vid den livliga gatan, och jag borstar håret, putsar dansskorna och stryker klänningen. Allt samtidigt. Jag utför sysslorna i takt till dumgladmusiken som skvalar ur högtalarna. Fötterna vill inte stå stilla och musiken lockar både höfter och axlar till rörelse. Kanske är det svårt att definiera mina hopsasteg som dans då jag med strykjärnet i ena handen och hårborsten i den andra försöker att reda ut klänning och hår samtidigt. Nåja, en stund senare är klänningen fortfarande skrynklig och håret i o-ordning, men jag är ändå glad. I kväll har vi alla ordnat barnvakt, piffat lite extra och med sinnet fullt av förväntning och fnitter räknar vi ner timmarna till tjejmiddagen. I kväll är det vår kväll. Kvällen då mammorna dansar på bordet.

sk

Vi har barn i samma ålder och lever snarlika liv…på ytan. Bästa, finaste väninnan har samlat i hop en handfull väninnor, som inte mötts tidigare. Hon anser oss alla behöva en kväll med bubbel, bus och minimalt ansvar. Klockan sju möts vi hos värdinnan, där det bjuds på rosa fördrink. Vi är alla nya för varandra, med fina värdinnanväninnan som enda gemensamma bekant. Spännande och lite läskigt. Jag ler och försöker att hälsa artigt utan att spilla rosa findrink på mig eller någon annan. Det går så där, men isen är bruten och ljudvolymen är strax hög. Vi skrattar och vi pratar. Pratar så där som kvinnor gör då partnern och barnen är någon annan stans. Skrattar så där häxlikt kraxande så att fåglar faller avsvimmade från skyn och snittblommorna vissnar i sina vaser. Luften vibrerar av förväntan.

En timme senare sitter vi runt det generöst tilltagna festbordet. Fina värdinnan är vida känd för sitt matintresse och sin matlagning. Plockmaten är fantastisk. Själen och ögat ler. Magen spinner förtjust. Minipajer, matmuffins, getost, italiensk skinka och massor av annat gott. Åh, så vi njuter. Samtalsämnena flyger i luften likt lyckliga bisvärmar. Jag reflekterar över hur lika våra liv ter sig vid första anblick, men hur berikande olika vi är under ytan. Det är så härligt att bli överraskad. Det är så härligt då människor inte är bara det som de ser ut att vara. Jag blir överraskad och skrattar så att magen värker och jag tappar andan. Snart dansar vi ohämmat på vardagsrumsparketten och under en sekund av självinsikt inser vi att vi kommer att göra oss ovän med varenda granne om vi inte beger oss ut i natten med vår dans. Så det är just det vi gör. Begerbossbut och dansar i natten. Till irländsk folkmusik. I höga klackar och finklänning.

Långt efter läggdags släpper taxichauffören av mig utanför min port. Med de klackade skorna i handen och klänningen på sniskan. Kvar i bilen sitter min fnittrande väninna som skall till en annan adress. Vi kramar om varandra och bestämmer att vi måste boka in en ny middag med bus snart. Vi behöver det här. Vi behöver varandra, skrattet och den irländska folkmusiken. En nöjd och glad mamma är en mamma som får dansa på bordet i bland och skratta tills dess att magen värker tillsammans med de andra mammorna…

VÄRDINNANVÄNINNANS MATMUFFINS (6 st)

4 ägg
1 dl grädde (eller kokosgrädde om du vill utesluta laktos)
50 g smält smör (eller motsvarande mängd kokosolja)
1 dl riven hård getost
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Salt
Peppar
2 dl färsk spenat (grovt hackad)
1 pkt bacon (knaperstekt och hackat)

Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Tillsätt det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och mixa med smeten. Tillsätt den rivna osten spenaten och baconet. Fördela smeten/degen jämt i 6 st muffinsformar. Grädda på 175 grader i 10-15 minuter. Serveras med fördel ljumna. Busenkelt och gott!

mm

Njut! /Maria

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s