C/O Home

Retro – trend eller inredningsstil?

Efter fredagens lunchevent då vi tillsammans med Våningen & Villan hade en inspirationsföreläsning kring vårens trender men hamnade i en längre utsvävning kring ordet och fenomenet retro så kan jag inte sluta se dem. Överallt finns de. Prylar. Mönster. Möbler. Design som för tankarna till 1920-, 1930-, 1940- och 1950-tal. Design som vi, lite slarvigt kanske, klumpar ihop och benämner retro. Slarvigt för att vi inte reflekterar så mycket över exakt vad vi menar när vi säger retro men också för att vi kanske inte heller reflekterar så mycket över vilken generation vi tillhör och att retro kan vara olika för olika människor. Så, det är nog på sin plats med en liten förklaring.

IMG_9408_låg IMG_9413_låg IMG_9419_låg

Ordet retro är en förkortning av retrospektiv – tillbakablickande – och kan gälla såväl mode som inredning. I SAOL hittar vi förklaringen ”stil som innebär en återgång till en tidigare stil” och på Wikipedia förklaras ordet med att det ”syftar på att inspireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender, moden eller teknologi”. Lite kuriosa i sammanhanget, förutom att retro-prylar i sig kan vara kuriosa, är att man på Wikipedia listar nya ord på stammen retro; retromode, retrodatorer, retrofil (person som älskar retro) och retrojet. På engelska hittar man också många varianter på retro (notera särskrivningen kontra svenskans sammanskrivning); retro car, retro classic (…furniture), retro rock, retro favourites och retro trend bland många andra. Och precis som på svenska kan man också på engelska använda ordet retro som ett adjektiv och beskriva till exempel en person eller en stil.

(Källor: British National Corpus, www.natcorp.ox.ac.uk; Svenska Akademiens Ordlista, www.saol.se och Wikipedia, www.wikipedia.se )

Och varför nu all denna språkteori? Jo, för att vårt vardagliga språk speglar strömningarna i samhället och det paradigm som härskar just nu. SAOL är ett långsamt verktyg, British National Corpus lite snabbare och Wikipedia såklart snabbast, men också svårbedömt. Men, allt sammantaget så kan vi definitivt dra en slutsats; retro är både en trend OCH en stil. Men vi får inte glömma bort att det inte är en enskild trend eller en enskild stil. Om vi pratar design, formgivning och inredning så kan det vara såväl Art Deco som Bauhaus. Teak såväl som jakaranda. Såväl Gunnar Asplund som Verner Panton som Charles och Ray Eames som Le Corbusier som Estrid Ericsson. Ni förstår. Listan kan göras oändligt lång. Poängen är att om man lite slarvigt använder sig av ordet retro är det lätt att personen man pratar med har en helt annan bild än den man själv vill förmedla. Och det kan vara oerhört viktigt, för att inte säga helt avgörande, att känna till om man jobbar med inredningsuppdrag. Men oavsett vad man menar med retro så är det just nu på såväl tapeten som på allas läppar och definitivt här för att stanna. Precis som mässings- och koppartrenden, men mer om det i nästa vecka.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s