Maria Rosander

PRINSAR, SUPERHJÄLTAR OCH RYMDMONSTER

Klockan ringer. Det är morgon i hemmet uppe bland molnen. Noll sju noll noll. Dagen är vaken, men det är inte jag. Jag behöver en mjukstart. Stilla och fint. Sakta sträcker jag ut kroppen under täcket då sovrumsdörren öppnas med en smäll. Strax är sängen, sovrummet och mitt nyvakna sinne överbefolkat. Tre pigga prinsar, en bärbar dator och en hund ockuperar vår mjuka bädd. Dataspelstermer fladdrar över hela sovrummet. Jag duckar, drar täcket över huvudet och väntar på att starkt kaffe skall levereras ända fram till sängen. God morgon världen…

Vi har landat. Fullfjädrat kaos har lugnat sig till lagomkaos. Numera råder inte en snitslad bana mellan flyttkartongerna för att överhuvud taget nå från punkt A till punkt B. Det är inte längre med livet som insats som man vaknar mitt i natten med torr strupe då och hämtar ett glas vatten. Kort sagt så börjar hemmet likna ett hem på riktigt. Här råder aktivitet från morgon till kväll. Luften är mättad av energi, prinsfnitter och hundhår. Jag minns knappt ens hur livet såg ut tidigare. Jag gissar på stilla, organiserat och kanske lite tråkigt. Nu trängs två omaka soffor i vardagsrummet med pojkstrumpor och popcorn mellan Svensk Tenn kuddarna. Lagomkaos är min nya ordning.

Halloween-for-kids-in-Orlando

Ofta finner jag mig själv i köket bland grytorna i full färd med att tillreda ”hemlig grönsaksmat”. Dvs maträtter där grönsaker och andra nyttigheter göms, förklädda och dolda med kryddor. Pigga prinsar behöver vitaminer, energi och sund mat. Det är dock inte alltid vi är överens om vad just sund mat är. Jag hävdar att kladdkaka med vispgrädde inte alls innehåller alla de näringsämnen som växande prinsar/superhjältar/rymdmonster behöver. Prinsarna/supergjältarna/rymdmonstrena hävdar motsatsen. Därför lagar jag hemlig grönsaksmat. Jag leker, experimenterar och luras i köket. Matberedaren går på högvarv då den mal, river och mosar grönt till oigenkännlighet. Jag, jag har roligt. Matutmaningar är det bästa jag vet. Haha, så jag luras. Jag tänker i färg och form. Oktober och november är orange som halloweenpumporna. Dvs ex morötter och sötpotatis. Alltså serveras sötpotatisplättar gjorda på mandelmjöl i hemmet uppe bland molnen. Eller som menyn förtäljer: läskiga orangea halloweenplättar. Gjorda på monster- och spökblod, som så klart är orange till färgen…

pumpor

LÄSKIGA SÖTPOTATISPLÄTTAR (ca 20 st)

1 stor sötpotatis skalad och skuren i bitar
4 ägg
1 dl kokosmjölk (min personliga favorit är Santa Marias ekologiska variant)
1,5 dl mandelmjöl (ca)
1 msk Fiberhusk (finns oftast att finna i den glutenfria hyllan hos din lokala livsmedelshandlare)
0,5 tsk himalayasalt
1 tsk kanel
Kokosolja till stekning

yam-586

Koka sötpotatisen i lättsaltat vatten. Den skall vara riktigt mjuk i konsistensen då den är klar. Låt svalna i kylen. Blanda ägg, kokosmjölk, mandelmjöl och kanel i en bunke. Blanda väl och tillsätt Fiberhusk. Låt vila i tre minuter. Mixa den avkylda sötpotatisen i matberedaren. Tillsätt smeten och mixa ordentligt. Stek plättarna gyllene i kokosolja. Servera gärna med knaperstekt bacon och rårörda lingon eller varför inte med en klick vaniljglass och färsk frukt. Perfekta som både frukost, lunch och mellanmål.

IMG_6248

Njut! /Maria

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s