C/O Home

Ljus och mörker – torsdagsevent

Ja så var det då dags för event igen. Den här gången höll vi till på Våningen & Villans huvudkontor på Mariedalsvägen i Malmö. Värd för kvällen var Våningen & Villan in the City, C/O Home Malmös blivande sambos i nya butiken på Studentgatan 2. Det var fullsatt i bänkraderna och dessutom blev det den här gången en reservlista nästan lika lång som gästlistan varför vi här tänkte bjuda på lite av vad kvällen gav.

Michaela Thulin, kontorschef på Våningen & Villan in the City, hälsade välkomna och berättade också lite om vår kommande flytt. Vi kommer att öppna en helt ny typ av bobutik där vi kan erbjuda våra kunder ett koncept som oss veterligen inte finns någon annanstans. Håll utkik på vår facebook-sida eller maila oss på malmo@cohome.se om du vill ha mer information om butiksöppning och invigning.

Först ut den här kvällen var Björn Palmén, historiker och lärare på Östra Grevie Folkhögskola. Hans uppgift var att lotsa oss genom Malmö citys historia. Klicka här om du vill ha en snabbresumé och fortsätt läsa om du är intresserad av belysningstips och trender.

(Malmös historia startade med strålande tider när Hansan och tyskarna gjorde Malmö till en blomstrande världsmetropol med en av världens största handelsplatser för sill. Sedan startade en rad olika krig, som drog med sig pest och elände då Malmö förlorade både sin danska tillhörighet och en massa invånare. Efter krigen fortsatte Malmö att blomstra men sillen sinade och återigen härjade pestepidemier och sjukdomar i ett oerhört smutsigt Malmö som fortfarande bara bestod av bebyggelse innanför kanalen. När industrialiseringen började och potatisen gav näring och frisk befolkning så satte Malmö igång att blomstra på nytt. Kockums industrier blev sedermera ett av världens största varv och när industrinäringen var på sin höjdpunkt så sysselsatte de mer än hälften av Malmös befolkning. I takt med att världen började se annorlunda ut så la också industrierna ner en efter en och till slut fanns det knappt några industrijobb kvar. Men Malmö klarade sig återigen igenom svåra tider. Öresundsbron, Malmö Högskola och Turning Torso blev företeelser som tog Malmö in i nästa fas. Det har skapat jobb och attraherar företag och därmed växer alltså Malmö igen.)

C/O Home representerades av undertecknad vars uppgift var att skapa inspiration på temat belysning. Precis som historien om Malmö så skiftar ljuset under tid och när vi nu går mot mörkare tider kanske vi är extra uppmärksamma på hur vår belysning hemma påverkar oss.

slide1

Man får inte glömma bort att mörkret är ljusets bästa kompis. Utan mörker hade vi inte sett ljuset på samma sätt och vi upptäcker ofta att vi saknar belysning nu när det börjar bli mörkt ute. Men sedan tar vi fram våra adventsljusstakar och julstjärnor och vi glömmer bort det för ett tag eftersom vi då tillför ljuskällor. Oftast utan att plocka bort andra lampor. Kanske skulle man i stället tänka på att ha liknande ljuskällor som man under juletid byter ut. Ett rum mår sällan bra med bara en enda ensam ljuskälla, som till exempel en taklampa. Vårt bästa tips är att addera fler ljuskällor om man känner att ett rum har bristfällig eller störande/icke stämningsfull belysning. Finns det bara enstaka ljuskällor i ett rum behöver de kanske vara så starka att de upplevs som bländade men har man flera ljuskällor kan de tillsammans bilda ett tillräckligt allmänljus utan att skapa för skarpt ljus.

slide2

Historiskt sett var kristallkronans uppgift att sprida ljuset på bästa sätt. Olika antal prismor och olika slipningar såg till att reflektera och sprida det värdefulla ljus som fanns. På samma sätt kan vi idag jobba med olika ytskikt för att skapa olika effekter av den belysning vi har. Vita eller ljusa ytor kan fungera som en indirekt ljuskälla om man belyser dem. Detta kan då fungera med både väggar, tak och golv. Glansiga ytor reflekterar också mer ljus än en yta målad med en matt finish.

slide3

Spotlights eller nedpendlade armaturer kan skapa fantastiskt fina stilleben eller agera stämningsskapare i ett annars kalt rum. Här är det mörkret som är värdefullt. Leta mörka hörn i era hem och fundera över hur man kan utnyttja det mörkret för att skapa ett stämningsfullt skuggspel eller kanske sätta fokus på en inredningsdetalj man älskar. En hall, en trappa eller en mörkare del av ett större rum, det är bara fantasin som sätter gränser.

slide4

Visa gärna tygsladdarna och använd dem för att skapa den nakna känslan. Är man osäker på koppar- och mässingstrenden men vill testa så är det här ett bra och prisvärt alternativ.

Bildcred:

www.prhome.se

www.hskjalmp.dk

www.globen.net

slide5

Återanvänd lampfötter som bara står i ett förråd eller fynda nya på loppis eller i någon second hand-butik. Lampfötter går att måla om för att skapa en annorlunda känsla. Matt svart är till exempel oerhört snyggt som en kontrast och komplement till koppar och mässing. Kostar man sedan på foten en ny skärm så kan man skapa fantastiskt fina lampor med små medel. Att ta in grenar kan skapa en mjukare känsla i en annars strikt inredning och är dessutom oerhört snyggt ihop med svart, grått och vitt, som många kanske har valt som genomgående färgskala hemma. Använd en stor gren som en variant på att hänga upp lampor och låt gärna tygsladdarna slingra sig runt grenen. Att guldspraya lampfötter med fastlimmade djur kanske inte passar i alla hem men kan vara ett roligt DIY-projekt inför julen.

Bildcred:

www.hem-ligheter.se

www.tyras.se

www.decoist.com

www.americancommissars.blogspot.se

slide6

Gammal design men i ny produktion. Lampor som designades på 50- och 60-talet produceras nu på nytt på licens.

Bildcred:

www.northernlighting.no

www.rubn.se

slide7

Organiska material men på olika sätt. Växter och belysning kanske inte känns som ett helt riskfritt projekt men lyckas man kombinera de två så blir resultatet både spännande, vackert och lätt att förändra. Het på bloggar och fantastiskt vacker; taklampan Meadow and Forest av polska Pani Jurek. En lampfot med möjlighet till plantering från Oscar & Clothilde. Betong och trä i symbios, marmor samt kork skapar en modern men mjuk känsla i våra hem.

www.panijurek.pl

www.oscarclothilde.com

www.serax.com

www.globen.net

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s