Annat

Är grått grått och vitt vitt?

Att välja bland olika färger kan vara bland det svåraste man gör. När man tittar på olika kulörer så finns det så mycket som kan påverka karaktären på precis den nyansen man tycker känns rätt. Då är det viktigt att de variabler som kan påverka också finns med vid beslutstillfället. Att välja ut en färg i butiken utan att ta hem ett prov torde vara som att låta expediten prova kläderna för att se om de passar dig. Det kan visa sig vara ödesdigert, i synnerhet om kulören man väljer ska täcka stora ytor och om man lägger mycket pengar. Då är det viktigt att det blir rätt.

En variabel som kommer att påverka den kulör man väljer är ljuset. Och då är det både dagsljuset och det elektriska ljus man har i rummet. Därför är det extra viktigt att man granskar ett färgprov både i dagsljus och kvällsljus. Under dagen skiftar också ljusets temperatur beroende på vilket väderstreck man befinner sig i. Ett rum som ligger i norr har generellt ett mycket kallare ljus än ett rum med söderläge.

Rummets befintliga färger kommer också att påverka den nya kulören. Väggfärg, mattor, gardiner, soffa – alla respektive kulörer kommer att smitta av sig på en ny nyans som tas in. Ni har säkert hört talas om, eller upplevt själv, att när man valt en grå eller vit kulör till en vägg så kan den plötsligt ändra karaktär och kanske skifta i rosa när den målas. Den brytning som finns i det grå eller vita är då gjord med röda toner och när den målas upp kan ljuset (förmodligen i ett söderläge) eller befintliga färger (finns det andra röda nyanser i rummet eller i angränsande rum som speglar sig i väggytan?) ta fram det röda och ge ett resultat som kanske inte alls är önskat.

Glansen på den kulör man tittar på kommer också att påverka. En glansig yta reflekterar mer ljus och färg medan en matt kulör kommer att döda ljus och inte heller spegla andra färger så mycket. En glansig kulör kommer alltid att kännas, kanske inte ljusare, men åtminstone klarare än en matt. Enkelt uttryckt så kan glansen förstärka eller tona ner en kulör. Väljer man en klar kulört nyans som till exempel citrongul så kommer den att kännas ännu klarare och kulörtare med en hög glans och dämpas i sin klarhet i en matt tappning. Tvärtom kan följaktligen en pastellfärg med en grå, dammig ton bli ännu dammigare i en matt tappning medan den kan upplevas klarare med högre glans. Det kan bli oerhört effektfullt att välja samma kulör men med olika glans på olika väggar i samma rum.

Till sist är det såklart också viktigt att färger som ska finnas bredvid varandra också samspelar på ett fint sätt. Därmed inte sagt att de måste vara kompisar och ligga bredvid varandra i färgcirkeln. Det bästa sättet är att prova sig fram och lägga kulörerna bredvid varandra för att se hur de passar ihop. Och förutom de fallgropar vi pratat om så är det faktiskt du själv som är experten! Det är ju bara du som kan avgöra om du tycker att färger passar ihop och tycker inte du det så kommer du heller inte att trivas med det färdiga resultatet i ditt rum. Det är ju inte inredaren som ska leva där och därför är det inte heller inredaren som kan avgöra vad som är fint.

Men då är det oerhört viktigt att faktiskt ta hem färgprovet och titta på det i rätt rum under olika tider på dygnet. Annars är risken att du får leva med en kostym eller färg som passar expediten eller inredaren och inte med den kostym eller färg som passar just dig. Och om du fortfarande har svårt att välja bjuder du helt enkelt hem oss i stället.

 

(Bilder kommer från Nordsjö Idé och Design, Alcro, Beckers, Jotun och Pantone)

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s