C/O Home

De öppna planlösningarnas ekvation

Förra fredagen hade vi ett av våra återkommande lunchevent tillsammans med Våningen & Villan samt Metro Bostad. Temat, textilier, har vi haft förut men den här gången valde vi en något annorlunda infallsvinkel och startade seminariet med Sabines formel (Wallace Clement Sabine, amerikansk fysiker 1868-1919) som förklarar hur ljudet absorberas i ett rum. Enkelt uttryckt så kastas ljudvågorna fram och tillbaka innan de slutligen omvandlas till värme genom att absorberas av olika material i rummet. Ekot eller reverberationerna tar en viss tid på sig att ebba ut och den tiden kan man alltså räkna ut med hjälp av Sabines formel. Efterklangstiden bestäms av volymen på rummet samt arean på de absorberande material som finns i rummet. När man pratar inredning så är alla mjuka material viktiga som ljudabsorbenter; mattor, gardiner, stoppade möbler, etcetera. Det som dessutom är intressant för en inredare är hur efterklangstiden påverkas av rymden i rummet, till exempel takhöjden och de öppna planlösningarna. Nyproducerade boenden byggs nästan uteslutande med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och i befintliga boenden är det vanligt att man slår ut väggar för att öppna upp. Detta beror ju på att det har hänt mycket med vårt sätt att leva på bara några årtionden och de öppna planlösningarna speglar hur vi vill umgås i hemmet. Blickar man framåt så finns det inget som tyder på att de öppna planlösningarna kommer att försvinna, tvärtom.

Vi kommer alltså att vilja fortsätta leva och umgås tillsammans i stora rum och det innebär följaktligen att man måste fundera över hur man på bästa sätt tar sig an Sabine. För det förhåller sig nämligen så att arean på det ljudabsorberande materialet måste öka i takt med att volymen på rummet ökar. Mycket enkelt förklarat kan man säga att om man startar med en matta och två gardinlängder i köket samt en matta och två gardinlängder i vardagsrummet och sedan öppnar upp mellan dessa rum så ökar behovet av ljudabsorberande material och man måste addera textiler. Det räcker alltså inte med det man hade i två separata, mindre rum. Adderar man dessutom det faktum att många ofta väljer bort en matta när man öppnar upp eller flyttar in i en öppen planlösning eftersom man upplever att mattorna, som nu ligger i samma rum, inte riktigt passar ihop så slutar det med en ekvation som haltar rejält.

Lösningen är; gardiner från golv till tak, stora mattor, stora stoppade möbler, tyg som avdelare i rummet, tyglängder som fondvägg i stället för tapet eller färg, sänggavlar eller varför inte en tygklädd gavel bakom kökssoffan, kuddar, plädar, matta på matta, heltäckningsmatta. Ja listan kan göras lång och det är bara fantasin som sätter stopp. Bädda in ert hem i en skön dämpad känsla som inte försvinner bara för att ni råkar bli ett tiotal personer runt middagsbordet en måndag kväll när några vill se landskampen på TV medan andra vill sitta kvar runt bordet och bara vara. Eller när släkten är på besök och barnen gärna vill umgås i samma rum som de vuxna.

Och känner ni att ni får slut på idéer så finns det ingen som hellre pratar inredning än vi.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s