C/O Home

NYFIKEN PÅ GUL?

Att inreda med gult som bas, accent eller komplementfärg är ganska ovanligt. Här i Sverige ska vi väl tillägga. I Europa håller över hälften av alla på blått som sin favoritfärg men nere i till exempel Indien delas förstaplatsen jämnt mellan rosa, orange och just gult. Det känns som att vi är lite rädda för att ta in gult och tänker att det kan räcka en gång om året när man pyntar inför påsken. Men det är faktiskt också så att gult är en av de färger som är svårast att få till när man trycker textilier. Den ingående kemiska analysen överlämnar vi åt andra att förklara men en av våra tygleverantörer har sagt att det är som om den gula nyansen ändrar skepnad när den kommer i kontakt med tyget och den blir liksom aldrig riktigt som man tänkt sig. Hur som helst så skulle detta också kunna vara en förklaring till att vi inte ser så mycket gult i våra hem. Men med tanke på att många väljer grått som basfärg på stora möbler, mattor och gardiner så är det lite synd att vi inte lärt oss att gilla gult. Gult och grått är nämligen oerhört vackra tillsammans och kan bli antingen en harmonisk eller dynamisk duo beroende på om man bara väljer grått och gult i olika nyanser eller om man också sätter till andra färger.

Om man vill plocka in färg i ett annars vitt och ljust hem så kan man med fördel blanda många olika starka, kulörta nyanser på inredningsdetaljerna. Att välja kuddar i färgerna cerise-rosa, ärtigt grönt och knalligt gult kan bli en färginjektion om man gillar det. Blir man riktigt frälst kan det också vara oerhört snyggt med möbler i gult, ett bord, ett skåp eller en soffa till exempel.

Kanske är det så att vi för alltid kommer att vara ovilligt inställda till gult på grund av att vi alltid fått höra att gult är fult. Kanske är det så att vi inte matas lika mycket med gult i alla inredningsreportage och alla inredningsbilder som fladdrar förbi. Kanske är det som vi nämnde ovan att det helt enkelt är svårt och därmed dyrt och i förlängningen därför finns ett mindre utbud av gula textilier. Men oavsett vilka färger du har valt hemma så råder vi er att fundera ett varv extra kring gult innan ni ratar färgen för den kan bli en favorit för evigt om man ger den en chans.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s