C/O Home

ATT SKAPA EN LÄNGTAN UT

Ni vet när man träffar någon som brinner så starkt. Det går liksom inte att stoppa kraften som sveper med sig allt orkeslöst precis som en medvind som ger förnyad energi till allt som kommer i dess väg. Ingenting är omöjligt och ingen detalj för obetydlig eller för liten att lämnas därhän.

Detta fick vi uppleva i fredags när vi hade ett av våra återkommande event i butiken. Tillsammans med Metro Bostad och Våningen & Villan bjuder vi fyra gånger om året in till ett omtyckt och välbesökt lunchevent i butiken där Johan Linde från Våningen är moderator. Det övergripande temat på eventen är hemmet men innehållet och experterna varierar. I fredags pratade vi Balkong & Trädgård och då gästades vi av medvinden och energiknippet Johanna Neckmar från Blomsterpigan på Hamngatan i Malmö. Att Johanna har en glödande passion för blommor går inte att ta miste på. Kärleken till blommor och den energi detta genererar går nästan att ta på. Johannas kärlek kommer från hennes mamma men det var inte förrän hon av en slump mötte en vän till en vän som hon förstod att det gick att livnära sig på sin passion. Johanna flyttade då ner från Ronneby till Malmö för att utbilda sig till florist och startade 1992 Blomsterpigan tillsammans med sin man David. I 22 år har de förgyllt sina kunders vardag och dessutom haft många prestige-uppdrag såsom bland annat vinnarbuketter till Melodifestivalen, dekorationerna till Broinvigningen år 2000 och till kungliga middagar.

Johanna har också bidragit till att försköna en speciell dag i mångas liv och hunnit binda många brudbuketter under de här åren. Med lite snabbräkning och grov uppskattning kan man anta att Johanna haft tusentals bröllopsuppdrag genom åren och ännu häftigare då att en av fredagens eventdeltagare hade anlitat Johanna för cirka 20 år sedan till sitt bröllop då hon bundit en blomsterkrans som fraktades med kylväska till Danmark där bröllopet hölls. Världen är bra liten ibland.

Man måste ha ett inre driv och brinna för det man gör för att orka finnas kvar i detaljhandeln så pass länge och Johannas drivkraft är kärleken till och passionen för blommor. Detta går inte att ta miste på när man träffar henne och när man ser Blomsterpigans skyltfönster och utomhusskyltning utanför butiken. Om ni har råkat missa deras butik lovar vi att det är värt en omväg för att uppleva på plats.

Det kommer att komma en längre sammanfattning i Metro Bostad på fredag (23/5) men det jag fick med mig och som känns applicerbart på många håll i hemmet är det Johanna sa om att bygga en bra bas med möjlighet till variation. I det här fallet gällde det växter och att bygga en långsiktig hållbar bas med grönt och göra plats för det som är mer kortsiktigt och utbytbart. Att plantera gröna, lättskötta växter i ett stort fat eller en stor kruka och göra plats för små vaser där man kan variera efter humör och säsong med olika snittblommor. Då bygger man en miljö som grönskar alltid och blommar när man vill. För den gröna basen i ett stort fat eller en låg kruka tipsar Johanna om murgröna och Drottning Dagmars Nåldyna. Om man i stället vill bygga en högre grön fond kan man använda sig av fikonträd eller vinrankor. Gräv sedan ner eller gör plats för enstaka eller flera mindre eller större vaser som kan användas vid behov för snittblommor. På så sätt får man en härlig grönska som bas och en möjlighet att variera med doft och färg när man vill. Det känns ju inte som någon revolutionerande tanke men jag har i alla fall inte tänkt på det här viset gällande gröna växter förut. Annars är det ju det där med att plantera blommor med olika blomningsperioder så att man får njuta hela året av färger och dofter. Johanna tipsar om en växt som är ganska svår att sälja för att den ser så oansenlig ut i kruka men blommar ut i större omfång och blir fantastiskt vacker sent på hösten. Den blommar med stora blå klockor och heter Cobea. Något för den som vill ha mer än bara en grön fond.

Viktigt också med skötseln. Håll bakterierna borta från vattnet i vasen genom att ta bort alla blad från den delen av stjälken som hamnar under vattnet. De nya rönen är kallt vatten i vasen – även till rosorna. Långa snittytor med vass kniv på hårda stjälkar. Och näring i vattnet! Då får man njuta av snittblommorna länge.

Tillbaka till det där med en grön skön fond som ska bidra till att man längtar ut till sin trädgård, uteplats eller balkong. Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag försökt plantera gröna växter på vår balkong. Antingen blåser det för mycket eller så är det något fel på min energi. Men Johanna gav mig i fredags den extra energi som kanske kan räcka hela vägen och envist tänker jag att skam den som ger sig! Så nu ska det minsann frodas både vinranka och rosor på balkongen. Är ni sugna på att få inspiration, energi, tips och idéer så rekommenderar vi att ni tittar förbi Blomsterpigan för att ta del av passionen och få den kraft ni behöver för att skapa den där utemiljön precis så som ni vill ha den. Och då skapar ni också svaret på den centrala fråga som Johan Linde så träffsäkert ställde i fredags: Hur längtar jag ut till min uteplats?

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s