C/O Home

UT MED GAMMALT SKRÄP – IN MED NY LUFT

Det finns få månader som känns så renodlat fixiga som maj. Det är storstädning och rensning i alla hem inklusive trädgårdar, förråd och garage. Vet inte om det beror på ett nedärvt vårstädningstänk eller om det helt enkelt är så att vi ser hemmet bättre nu när ljuset kommer tillbaka. Jag försöker varje vår att göra någon slags ordning på alla förvaringsutrymmen så att var sak har sin plats. Men efter ett par månader när man har levt, plockat bort, röjt undan samt både storstädat och småstädat så har man ändå till slut en massa olika saker liggandes, uppenbarligen bortstädade vid olika tillfällen, på diverse ställen utan att egentligen ha en egen plats.

Nyckeln till att skapa en långvarig förvaringslösning är att bygga in luft i systemet. Det räcker inte med att rensa så att man i prydlig ordning precis kan få plats med allt det man väljer att spara. Man är helt enkelt tvungen att rensa ut mer grejer än vad man hade tänkt sig så att man också, efter en tid, har plats för nya saker eller för saker man inte längre vill ha framme och vill kunna stuva undan. Med luft i garderober och skåp får man dessutom en större överblick och större manöverutrymme de gånger man ska ta ut eller ställa in något.

Men hur gör man om alla skåp och garderober redan är överfulla och alla saker har sin funktion någon gång under året men måste stuvas undan resten av tiden? I dagens nyproduktion är man ofta snåla med förvaring men har man möjlighet att påverka vid ett nybygge eller om man är sugen på att en gång för alla se till att få ordning på torpet så vill vi gärna tipsa er om en lösning som är både funktionell och snygg. Att använda sig av enkla förvaringsskåp med släta dörrar i samma kulör som väggfärgen och där man låter dem löpa från golv till tak. Traditionella skåp med släta luckor gör att förvaringslösningen smälter in och bildar en innervägg på ett helt annat sätt än om man hade haft skjutdörrar. Förvaring från golv till tak som bildar små nischer till rummen är en sober och prylslukande lösning som gör sig oerhört bra i ett annars svårmöblerat utrymme, nämligen korridoren. Men den här lösningen kan också med fördel göras i öppna planlösningar på en del av eller en hel innervägg. Se till att kika i kökssortiment såväl som badrumssortiment samt naturligtvis också på traditionella förvaringsskåp som garderober och dylikt. Överskåp som tillhör kökssortimentet kan till exempel bli en oerhört snygg förvaringslösning i ett vardagsrum. Om man hänger upp ett par stycken överskåp och väljer luckor efter väggfärg får man en förvaring som smälter in i rummet och sväljer mycket prylar.

Vill man finlira så är plexiglas ett mycket bra material att jobba med inuti sina skåp. Det kan med fördel användas både som hyllor och avdelare och ger en oerhört bra överblick och ett bra ljusinsläpp. Nackdelen är att det är relativt dyrt men ack så snyggt och användbart för att få en överskådlig förvaring.

Men det viktigaste av allt är som sagt att släppa in luft i skåp och garderober. Gör plats för mer tomma ytor och ni kommer att upptäcka hur lättjobbat det blir att plocka fram och plocka bort. Då blir det enklare att ställa var sak på sin plats och den nystädade känslan kommer att sitta i länge.

 

ED-Guiliana-Rancic-Closet-6

Bild lånad från Elle Decor

ED-Guiliana-Rancic-Closet-8

Bild lånad från Elle Decor

IMG_0751

VillaBl+Ñb+ñr135

Bild lånad av PS Arkitektur (länk)

VillaBl+Ñb+ñr143

Bild lånad av PS Arkitektur (länk)

 

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s