Elisabeth Olger

ORKAR DU INTE BJUDA HEM DINA VÄNNER PÅ MIDDAG?

Jag coachade en klient för ett tag sedan om att leva mer utefter hennes värderingar och en av värderingarna var att umgås med sina vänner. Men hon orkade inte. Hann inte. För stressad. Trött. Argumenten var många för att inte göra det hon verkligen tyckte om – bjuda in sina vänner.

1

När jag frågade varför hon inte orkade svarade hon, ”Jag måste plocka undan i hela huset, städa, skura badrummet, hitta recept till trerätters middag, duka vackert, handla maten, gå på systemet, köpa blommor, dammsuga igen i hallen innan gästerna kommer för hunden smutsar ner, klä upp mig, vara värdinna, skriva bordsplacering…”

Känner du igen dig?

Jag började fundera över vad det var som gjorde att allt måste vara så perfekt. Är det bilderna av andras felfria liv som vi ser på Facebook? Det perfekta livet som ingen lever. Magasinen med de utsökt inredda hemmen där inte en pinal ligger fel. Köken är vackra, stilrena, allt är undanplockat utom vackra kryddväxter och designade köksmaskiner. Orkar vi inte leva upp till fasaden? Måste allt vara så perfekt? Allt vi vill är ju att umgås med nära och kära, äta tillsammans, känna tillhörighet och värme, prata och diskutera.

Jag utmanade min klient att bjuda hem sina närmsta vänner en fredagskväll efter jobbet och bjuda på hämtmat. Jag utmanade henne att inte städa, be vännerna om hjälp med att duka, skicka mannen att handla på systemet och hämta upp thaimat på vägen hem. Hon drog efter andan och såg nästan skräckslagen ut.

2

”Men så kan man väl inte göra,” sade hon.

Varför kan man inte det? Vem säger det? Umgås på ett avslappnat sätt och vara närvarande, inte stressad och njuta av kvällen. Min klient antog utmaningen, efter lång tvekan, men sade att hon ville plocka undan i hallen. Det var inte förhandlingsbart.

När vi hade nästa coachträff frågade jag hur det hade gått, om hon hade haft trevlig och hur det kändes att leva efter sin värdering. Sin värdering om att umgås med sina vänner.

”Jag hade en jättetrevlig kväll,” var det första hon sa.

Avslappnad, trevlig och lugn. Men det hade varit en utmaning. Att inte göra som hon hade en föreställning om att hon måste göra, att be om hjälp utan att skämmas och att det var ok med lite damm i hörnen. Att bara vara och njuta av sällskapet.

Jag har inget bra svar på varför vi har en massa föreställningar om hur saker och ting skall vara. Vem som skapar dem och varför vi följer dem. Men kanske är det dags att släppa på föreställningarna och bara slappna av. I goda vänners sällskap.

Kort presentation om Elisabeth Olger

Självklar och självlysande mentor och coach som älskar att vägleda människor så att de kan få växa! När jag hörde talas om coaching 2005 insåg jag att det var något jag verkligen skulle trivas med och nu i efterhand vet jag att det var rätt tänkt. Mitt mål är att starta givande och utvecklande livsprocesser hos mina klienter, oavsett om det sker som ett resultat av mentorskap, coaching, på en av mina workshops eller under ett temaföredrag.

Jag är utbildad och certifierad av CTI, en av världen största coachutbildningar, och är medlem i ICF, den internationella kvalitetsstämpeln för coacher. Ju mer erfarenhet jag fått av arbetslivet ju mer känner jag att jag vill dela med mig av de kunskaper jag har och de fallgropar jag ramlat i och har utbildat mig till mentor på Mentor International. Ett mentorskap baserat på erfarenheter och ett coachande förhållningssätt.

Jag bloggar om livet – om att leva och inte bara överleva.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s