Hemma Hos

MATILDAS & JIMMYS VÅNING MED HAVET I FOKUS

Året var 2008. Matilda och Jimmy, med rötterna i de skånska skogarna i mellanskåne, hade en dröm –¬ en dröm om att få flytta till ett havsnära boende med närhet till rekreationsområde och stadens puls. I drömmen låg också en önskan om att hitta en lägenhet med ett visst renoveringsbehov. Frågan var bara om detta var en möjlig kombination?

Det var det bestämt! Funkishusen utmed Limhamnsvägen där staden möter den svallande Ribersborgsrivieran blev till ett självklart val. Här fanns det havsnära boendet, rekreationsområdena och de orörda originaldetaljerna bevarade i våningen fem trappor upp med utsikt över Öresund. Den innehöll det som stod överst på önskelistan och var inget de ens reflekterade över att pruta på. Som av en slump blev det inte affär med den först tilltänkte köparen och bostadsrättsföreningen. Detta öppnade upp möjligheten för det unga paret att förverkliga sin dröm. Det är något de aldrig har ångrat – de hade hittat hem. Hem till havet, till vågorna, till utsikten som de inte kunde titta sig mätta på. En omfattande förvandling av en ren och skär våning signerad tidlös funktionalism kunde ta sig en början.

Den genomgripande renoveringen gjordes med stor omsorg och eftertanke. Ett par månader senare blev det både frukost och kvällsvickning på den havsvända fyrtiotalsbalkongen. Från slutet av april till långt in på senhösten kan man njuta av solnedgången från samtliga fönster i lägenheten – en utsikt man sällan glömmer. Ingen i familjen, inte ens dottern Signe, vill egentligen flytta härifrån, men när två blivit tre har en önskan om fler fina funkiskvadrat börjat gro i familjen. Inte för en sekund vill vi lämna området och närheten till Ribersborgs Kallbadhus och stranden. ”Att få samma unika burspråk och sundsvända västerbalkong kommer att bli svårt men man måste drömma vidare”, menar Matilda.

De sjuttiofyra kvadraten har en inredningsbalans och äkthet som imponerar och lämnar få oberörda. Köket som fått sin känsla och stil för att förena originalepoken med förkärleken till de danska designmöblerna löper sedermera i samklang med de öppna boendekvadraten i allrumsatmosfären. De polerade beslagen härstammar från byggnadstiden runt slutet av fyrtiotalet. Lampetter med femtiotalsstuk, oljade originalgolv och skummande badstunder i det djupa badkaret är njutbara axplock ur denna stilrena lägenhet. Såvida du inte är en vinterbadare förstås. Då står givetvis de friska havsbaden till förfogande och det, året runt.

Jag frågar paret hur de ser på sitt boende. Har de förkärlek eller passion till en viss epok eller viss stil? ”Man måste gå hela vägen, löpa hela linan ut”, anser Jimmy. ”Det är viktigt att noggrant följa arkitektens grundtankar och byggnadsstil, samt att alltid ha husets eller lägenhetens aktuella tidsepok som en röd tråd genom renoveringen”, tillägger Jimmy. I sommarhuset på det snart vårblommande Österlen lever de med sekelskiftesstilen i centrum. ”Omväxling förnöjer ju”, skrattar Matilda.

I Malmö drömmer nuvarande ägare om en större lägenhet. Nu när den, i våra mäklarögon, fantastiska tvårummaren på Limhamnsvägen skall premiärvisas. Nu på söndag den 9/3 och måndag den 10/3 öppnar vår havsvane mäklare just ”by the Sea”, Daniel Strömshed, upp dörrarna och vi tror att alla kommer lämna visningen med ett leende på läpparna.

It’s fantastic, it’s funkis!

Vid tangenterna,

Johan Linde
VD

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s