C/O Home

VILKEN STAD ÄR DU?

Finns det en skillnad i hur vi väljer att inreda våra hem kopplat till geografi, det vill säga var i Sverige vi bor? Det är ju naturligtvis en komplex frågeställning eftersom olika städer har olika typer av demografi, olika historisk bakgrund, olika politiskt styre och olika utbud vilket påverkar våra val. Sedan styrs vi ju också av att det finns ett bestämt utbud av möbler och inredningsdetaljer men oavsett detta tror vi oss ändå märka att det finns en viss skillnad.

Vi återkommer till vad det är för typ av skillnader vi noterat och går i stället in på vad det skulle kunna vara som styr våra val.

För ett par år sedan var vi på en föreläsning om internationella trender i allmänhet och modetrender i synnerhet. För att kunna leka med tanken om inredningsskillnader så behöver vi också leka med tanken att de val vi gör när vi klär oss också återspeglas i de val vi gör när vi klär våra hem.

Det är nog relativt vanligt att man i modebranschen åker runt i världen för att titta på och definiera trender och stilar genom att helt enkelt gå ut på gatan och se hur människor klär sig. Tydligen är det då så att man är extra intresserade av Sverige eftersom vi svenskar anammar trender snabbt och dessutom gör det en masse. En ny modetrend syns följaktligen i princip över en natt överallt på gatan. Tänk Converse. Tänk tights och oversized. Tänk glasögon. Helt plötsligt hade vi alla likadana. Generellt gillar vi alltså att klä oss för att höra hemma och känna igen oss i kollektivet. Vi uppfostras och ser oss som individer men vill gärna hitta en tillhörighet och en gemenskap. (Läs gärna Teodor Kallifatides som har oerhört intressanta tankar och praktisk erfarenhet kring just frågan om individen kontra kollektivet).

Om du inte alls känner igen dig i detta är det helt i sin ordning för trendforskarna ger oss alternativ. Att välja stil för att höra till gäller framförallt i Stockholm. Fenomenet med trender som slår igenom en masse hittar man på få andra ställen i världen och Stockholm är tydligen någon form av facit för en trendforskare. Jämför man med en annan huvudstad nära oss så hittar man ett helt omvänt beteende. I Köpenhamn klär man sig absolut inte för att höra till utan där handlar det tvärtom om att klä sig för att visa på olikheterna snarare än likheterna. Man väljer klädstil för att sticka ut snarare än för att hitta hem. Resultaten i form av klädstil kanske inte är så olika varandra i de två städerna i praktiken men de psykologiska mekanismerna bakom hur man väljer vad man ska ta på sig är fundamentalt olika. På föreläsningen gick trendforskaren lite till ytterligheterna och drog paralleller mellan Malmö och Köpenhamn. Teorin var att Malmö är mer likt Köpenhamn än Stockholm och det är väl en ganska trovärdig jämförelse. Därför hittar man också en mycket större variation på stilar i Malmö än i Stockholm där fler anammar och återspeglar de trender som finns vid ett specifikt tillfälle.

Om vi nu överför detta på inredningsstilar och de val vi gör till våra hem. Är det så att man i Malmö inreder mer för att visa vem man är och drar mer åt att skapa en helt unik, personlig stil? Att man i Stockholmsområdet följaktligen också inreder på ett sätt som gör att man hör till och därmed hellre drar åt en stil som många känner igen sig i? Många ovetenskapliga teorier och tankar men ack så intressant.

Dessa trendteorier säger ju dock inget specifikt om Göteborg eller Örebro men om vi fortsätter att amatöranalysera så finns det vissa intressanta likheter med Malmö och Stockholm. Örebro ligger ju rent geografiskt relativt nära Stockholm och i den politiska diskussionen kring större regionindelningar är det Stockholmsregionen man vill tillhöra. Göteborg är ju sedan lång tid tillbaka en handelsstad och en hamnstad som sett influenser från hela världen passera. Kanske inte så nära till kontinenten som Malmö men ändå närmre än många andra städer.

Så, tillbaka till våra tre butiker och vilka skillnader vi tycker oss märka: Örebro säljer mycket av de klassiska sofforna av modellen Howard där Malmö säljer mer raka, moderna soffor. Göteborg säljer mycket av vår utåtriktade Miss Darling, tvåsitsfåtöljen. Göteborg säljer också större soffor i mönstrade tyger. Örebro har inte så mycket efterfrågan på möbler som är retro. Där har Göteborg desto större efterfrågan men det allra största intresset finns helt klart i Malmö. Utöver dessa ganska så simpla iakttagelser har vi också noterat att vissa, lite mer radikala inredningsdetaljer vi köper in tar slut direkt i en butik medan en annan knappt säljer iväg sina till rabatterade priser. Städerna känns helt enkelt olika i sina stilar.

Men, och nu kommer det som är viktigast av allt, vi bryr oss inte om vilken stil du har. Det vi bryr oss om är att hitta din stil.

Vi gillar att inreda. Punkt. Det spelar oss ingen roll vilken stil det är eller om det ens finns ett namn på det du gillar. Trendigt, klassiskt, modernt, retro, orientaliskt, Art Deco eller New England. Det är bara namn men de gör det lättare att diskutera och resonera kring din inredning. Vår erfarenhet säger oss att det alltid går att hitta en röd tråd, det vill säga en inredningsstil eller inredningspreferenser, hos alla. Oavsett om du vet om det eller inte. Det är den vi vill hjälpa dig att hitta och då spelar det ingen som helst roll var du bor. När man hittar rätt så trivs man och då kommer alla andra också att trivas. En personlig inredning skapar en skön miljö för gemenskap. Trender kan komma och gå men din personliga stil kommer att bestå.

Bilder från Göteborg

Göteborg3

Göteborg2

Göteborg1

 

Bilder från Stockholm

Stockholm1 Stockholm2 Stockholm3

Bilder från Örebro

Örebro

Örebro2

Örebro3

Bilder från Malmö

MalmöSlussplan

Vitemöllegatan 1E

Vitemöllegatan 1E1

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s