C/O Home, Inspiration

A THING OF BEAUTY IS A JOY FOREVER – DET HÄR SKULLE EGENTLIGEN HANDLA OM EN KUDDE

Men en forskningsrapport kom i vägen och gjorde frågan långt mer komplicerad. Att det sedan också leder in oss på ett filosofiskt plan gör det inte mindre komplext men oerhört mycket mer intressant. Forskningsrapporten är från University of Michigan och alldeles rykande färsk. Det filosofiska perspektivet hämtar vi primärt från 1920-talet och Estrid Ericsson, legendarisk grundare av Svenskt Tenn i Stockholm. Estrid i sin tur hämtade bland annat inspiration från litteraturen, resor och naturen och hade bland annat ett favorituttryck från 1800-talspoeten John Keats som hon lät brodera på dekorationskuddar; A thing of beauty is a joy forever.

TA11792_SVART_1

Det är här det börjar bli intressant om ni orkar hänga med ett tag till.

John Keats verkade i Storbrittanien under den romantiska era som kännetecknas av en kärlek till det vackra, till naturen, till känslorna och till det mystiska och oförklarliga. På den här tiden reagerade man mot den fula industrialismen och upplysningstidens förnuft som delade upp samhället. Industrialismen ställde stad mot landsbygd och inom upplysningen kategoriserade man i rätt eller fel, sant eller falskt. Romantikerna ville i stället hylla det ofattbart vackra och känslornas irrationella värld. Kanske var det här någonstans Estrid började förstå att det i våra hem behövs vackra saker. Inte för att vackra saker bara är vackra och funktionslösa utan för att dess grundläggande funktion är just att vara vackra och därmed skänka oss glädje och ge oss möjlighet att tanka positiv energi i hemmets trygga, sköna och avslappnade vrå.

Att samla vackra saker är ju på intet sätt unikt eller nytänkande men det är däremot upptäckten av psykologin bakom själva införskaffandet. Ibland fastnar man ju rejält för detaljer man gärna skulle vilja köpa till sitt hem för att de kommer att skänka oss den där glädjen varje gång vi ser dem. Detta shoppande har i det rådande samhällsläget i princip endast negativa konnotationer, och man kan ta upp allt från köpberoende till konsumtionssamhälle. Det är här några forskare på University of Michigan kommit fram till att det alltså finns direkta, genuint positiva effekter av att köpa saker. Det måste dock ingå en valfrihetsvariabel och hela psykologin bakom köpet grundar sig på känslan av kontroll. Detta ger oss enligt rapporten en lyckokänsla och kan vända en negativ känsla, vad forskarna kallar ett ledsamt tillstånd, till ett mer lyckligt sådant. Att köpa något man valt ut och tycker om skulle därmed alltså kunna få oss glada igen efter att ha varit ledsna. Det är dock inte applicerbart på alla negativa känslor och att vara arg eller ha dåligt samvete är inget man kan radera bort genom inköp. Man höjer också ett varningens finger för att inkludera de personer som har ett i grunden ohälsosamt förhållande till shopping där det naturligtvis inte går att se några positiva effekter.

Läs forskningsrapporten HÄR:

Men forskningsfaktum kvarstår (ni vet de där naturvetenskapliga sanningarna som romantikerna opponerade sig mot). Att handla och shoppa måste från och med nu tolkas utifrån nya fakta och kanske måste vi ta till oss och inse, inte bara att vi blir lyckliga för det visste vi nog redan, men att förstå varför. Alla köp klassar som sagt inte in så se till att du har valmöjligheter och att du väljer något som du vill ha och inte köper för att göra någon annan till viljes. Det är då som köpkänslan blir genuint positivt och på riktigt.

Men någonstans startade vi ju med en kudde. Och det var faktiskt inte den där kudden med citatet från Keats utan en helt annan kudde. En specialbeställd kudde. En kudde som skulle passa till en liten nätt fåtölj med fårskinn och trädetaljer. En kudde i storleken 30×50 cm i ett möbeltyg som hämtat inspiration från naturen. Den blev så ofattbart läcker att vi på studs bestämde oss för att göra likadana till butiken och den stundande vårskyltningen.

Det är kundmöte på bästa sätt. Direkt påverkan på utbudet och dessutom inklusive alla ingredienser för ett bra köp; valmöjligheter som ger känslan av kontroll och ett köp som kommer att skänka ägaren glädje och generera positiv energi. Och känslan kommer att leva kvar – länge. För nu finns kudden även i butiken hos oss.

DSC_1016

DSC_1009

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s