C/O Home, Inspiration

Formex – Förvirrande men farligt förförande!

Moder natur gjorde det inte precis enklare. Lämmeltåget med mässbesökare gick från Älvsjö station ner mot Stockholmsmässans entré och vi hade det inte lätt i den nyfallna snön. Stora snöflingor singlade ner från himlen och tankarna var nog närmare julafton och julgranar än påskafton och vårblommor. Det var således inte bara svårt att få fäste i den hala backen, det var också svårt för vårkänslorna att infinna sig och hjälpa oss alla på traven med de så viktiga inköpen.

Formex anordnas två gånger per år och är en fackmässa för detaljhandeln inom hem, inredning och mode. Utställarna har olika utbud och varierar i storlek och antal artiklar som finns att köpa. Några känns igen också av slutkund och gemene man medan andra är relativt okända för mässbesökarnas respektive slutkunder. Mässbesökarna är till stor del butiksinnehavare och inredare, men det finns också inköpare från större kedjor och alla kommer från olika delar av världen. Mest svenskar förstås men det finns också en stor representation från Finland, Norge och Danmark. Det är nu vi väljer ut inredningsprylar som ska passa vårt koncept och våra kunder under våren och sommaren 2014.

Färger och former kommer och går men det intryck som består är att besökare och utställare till större delen är kvinnor. Av cirka 25 000 besökare och 2 000 utställare är i princip alla småföretagare och dessutom merparten kvinnor. Här samlade under ett och samma tak under ett par dagar ett valår som detta men inget intresse från politiker eller småföretagsinriktade myndigheter. Ett medialt intresse naturligtvis men detta för att rapportera om årets trender, design och inredning. Gott så, men att inredningsbranschen fortsätter på frammarsch är uppenbart och det skulle kunna vara intressant ur flera perspektiv. Noterbart är i alla fall att tre starka, kända kvinnor ställer ut på årets mässa; Carolina Gynning, Pernilla Wahlgren och Laila Bagge. Carolina med egen monter och en ny kollektion kuddar med tryckta motiv från hennes konstverk medan Pernilla och Laila finns representerade som designers med egendesignad klädkollektion hos två olika leverantörer. Starka kvinnor som, trots att deras utbud på mässan är försvinnande litet, bidrar till att locka ett stort medialt intresse. Det känns som att åtminstone Carolina börjar etablera sig på riktigt som en erkänt duktig konstnär och designer och det ska bli spännande att följa hennes kollektion med kuddar fortsättningsvis.

Vilka trender kan man då märka i branschen och vilka mentala bilder dröjer sig kvar efter fyra intensiva dagar?

Vi handlar igen – Alla branschindex pekar mot att konjunkturen håller på att vända och så även köpvilligheten hos branschens inköpare. Våra leverantörer märkte redan under Formex första dag att 2014 kommer att bli ett bra år med mycket liv och kommers i montrarna. Troligtvis kommer detta att ge avtryck också i detaljhandeln som kommer att ha ett brett utbud att erbjuda sina kunder.

De dova pastellerna – Smutsiga kan man också kalla dem men det låter inte så trevligt alla gånger. Vackra är de hur som helst; alla de pasteller som fått en smula grått i sig. Jobbar man med accentfärger och väljer dessa dova färger så blir inte kontrasterna så skarpa och resultatet oerhört elegant. Ett tips är att kika på smutsiga pasteller om man är sugen på att färgsätta ett och samma rum med olika kulörer.

Koppar och mässing – Parallellt med pastelltrenden har vi, föga förvånande, sett gulmetall-trenden träda in. De passar ju så bra ihop; koppar med smutsrosa eller mässing med gråblått, eller tvärtom. Två trender som går hand i hand och som kompletterar varandra oerhört bra.

Färger och mönster – Överallt ser man färger blandat med mönster. Borta är de helt vita eller naturella montrarna. Är den minimalistiska eran slut? Har den lantliga shabby chic-stilen börjat fasas ut? Svårt att sia om men i grossistledet är det svårt att hitta renodlade montrar i dessa två stilar.

Lekfullhet och slarvighet – Det ska vara lätt och roligt med inredning! Allt är tillåtet. Tyger av linnekvalitet har alltid varit oändligt vackra men känts svårskötta och besvärliga. Nu låter vi det bli skrynkligt och se slarvigt ut och vill man inte göra det själv finns det färdigskrynklade linneprodukter att köpa. Roliga budskap på kuddar, tavlor eller möbler sätter guldkant på tillvaron och adderar lekfullhet till inredningen. Man ser också några av utställarna i kategorin Kids & Toys som numera väljer en monterplacering bland inredningsprylarna, vilket suddar ut gränserna mellan leksaker och prydnadssaker.

Skandinavisk Maximalism – Ett trendmönster vi anade i höstas och som har befästs i och med Formex. Blandningen mellan det skandinaviska och traditionellt minimalistiska och det internationellt ombonade ser vi nu överallt. Skandinaviskt maximalistiskt eller varför inte ombonat minimalistiskt – välj själv!

Oavsett vad man tycker om trenderna och trenden som fenomen så kommer man inte att komma undan dem. De kommer att förföra sinnena och mana fram känslor av alla de slag i reklam, skyltfönster och tidningsreportage under hela 2014. Vi har i alla fall ansträngt oss till det yttersta för att du ska kunna hitta just din favorit hos oss och fram emot senare delen av februari kommer vi att packa upp våren. Välkommen in för att inspireras och odla dina vårkänslor!

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s