Maria Rosander

MARIA ROSANDER – ATT MÖTAS ÄR ENERGI

Grönkålschipsen med smak av Tamari trängs med de klassiska glöggtillbehören. Min väninna har dukat upp ett fantastiskt bord. En röd linneduk, cremfärgade tygservetter och ändå en känsla av lite rock ‘n roll. Härifrån kommer ingen att gå missnöjd. Kola, knäck, vörtbröd, små tilltuggsbitar av pastej, ostar och julskinka. Alla klassiker i sällskap av färgglada raw food anrättningar och innovativt små smakupplevelser som exprimenterats fram. Vackert och helt enastående underbart.

Gästerna trillar in en efter en och snart är den ljusa våningen i Rörsjöstaden fylld av människor. Jag kan inte låta bli att slås av hur brokig skaran framstår som samlats i dofterna av jul. Likt det fantastiska bordet med allsköns brokiga läckerheter av gamla och nya traditioner som samsas, lika brokiga ter vi oss. Vår vackra värdinna hälsar oss alla hjärtligt välkomna till sitt hem och med ett leende förklarar hon att hon med vilje valt ett axplock av människor och personligheter som hon mött i olika sammanhang. Några känner varandra, men långt i från alla: ”-Ni är underbara människor och ni borde mötas. Det här är en tillställning av tacksamhet inför det faktum att jag har haft turen att möta er alla och envar.” Hon ler stort och höjer sin glöggmugg i en skål.

Vid första anblick framträder de yttre olikheterna mellan oss, dock i det varma ljuset från kristallkronorna suddas differenserna ut under kvällens gång. Vi möts och vi har fantastiskt roligt. Så många diskussioner och samtalsämnen. Så många människor: konstnärinnan i klänningen från femtiotalet, surfarsnickaren som älskar choklad och havet med samma passion som jag själv, prinsessan med det midjelånga håret och det vackra leendet, affärsmannen i kostym med den brinnande blicken och alla de andra. Icke att förglömma friidrottspolisen och tandhygienisten med de glittrande ögonen och de rappa replikerna. Vi har så trevligt.

Jag älskar att möta nya människor. Möten är energi. Jag älskar att utmana mig själv med det oväntade. Att ta ett litet steg utanför mina egna ramar och öppna sinnet för det som är någonting annat. Någonting annat än det som är jag. Utvecklas och utmanas. Inspireras. Det är så härligt att upptäcka att vi har så mycket mer gemensamt med våra medmänniskor än vad vi vid första anblick trodde. Jag förundras och ler. Mitt sinne är fyllt av nya intryck, av alla skratten, samtalen och de många mötena. Av all energi. Vi har lyckats med att nästan länsa det fantastiska bordet med alla läckerheter. Mörkret sänker sig över oss då vi mätta, belåtna och nöjda lämnar årets mest minnesvärda glöggtillställning. Själen skrattar och ler den fjärde advent…

RÖDKÅLS ROCK ‘N ROLL

0,5 rödkålshuvud
100 pistagenötter
10 torkade aprikoser
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Flingsalt
Svartpeppar

??????????????????????????????? Rödkål

Skär rödkålen mindre bitar och lägg i en skål. Blanda olivolja och äppelcidervinäger i en mindre skål och blanda väl. Häll över rödkålen och vänd om ordentligt så att marinaden fördelas jämt. Hacka pistagenötter och aprikoser grovt. Häll över kålen och smaksätt med rikligt med flingsalt och svartpeppar. Superenkelt och supergott. Servera till skinkan eller laxen och njut.

DSC_0632

Njut! /Maria

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s