C/O Home

Tankar om textilier

Jag borde ha lärt mig vid det här laget. Men tydligen inte, jag blir uppenbarligen fortfarande lika förundrad varje gång. Hur kan ett stycke tyg addera så mycket karaktär och så mycket känsla?

Var ute hos en kund häromdagen och satte upp sammanlagt sex gardinlängder på tre ställen; två längder tjock härlig mörkläggningstextil i sovrummet och fyra längder skirt tyg med fin lyster på två olika ställen i det stora rum som rymmer både matplats och vardagsrum. Rummen är helt nyrenoverade med fantastiskt fint resultat och är sedan inredda med känsla och stil. Det som är häftigt att se är hur gardinlängder från golv till tak förstärker och ramar in den inredning som finns. Blicken dras till och landar på ett naturligt avslut i rummet, miljöerna ramas in och känns mer självklara och helt plötsligt syns möblerna mer.

Skirt tyg

Gardinstång

Man behöver inte nödvändigtvis jobba med mönster eller accentfärger på gardinerna. Det kan bli minst lika bra med en enfärgad textil i samma nyans som väggarna eller i den baston man använt sig av i inredningen. Ska gardinerna rama in en miljö i ett rum med någorlunda normal takhöjd passar det bra med en längd som går från golv till tak. Det lurar ögat att tro att rummet har en högre takhöjd och bygger in en luftig känsla samtidigt som det ramar in miljön. Har man väldigt högt i tak och dessutom höga fina fönster så kan det vara väldigt fint att sätta en elegant stång med ringar som får synas lite över gardinkanten. Det kommer att dra blickarna till de stora fönstren och skapar naturliga avgränsningar så att man får olika rum i rummet. Gardinerna kan med fördel också sys i två olika nyanser för ett lite mer klassiskt och sofistikerat uttryck. Ett bredare fält med tyg i en kontrasterande färg antingen uppe eller nere blir ett riktigt blickfång i en annars finstämd och neutral miljö.

color-block-curtain-d

Vitt(3)

StortRum

I ett sovrum är det oerhört effektfullt med en riktigt tjock textil. Den kommer inte bara att rama in rummet och bilda fond utan också utgöra en ljuddämpare så att sovrummet får en skön känsla. Ni vet den där hotellkänslan man får i ett hotellrum där det blir så tyst och lugnt att man inte kan låta bli att trivas. Har man redan persienn eller rullgardin som stänger ljuset ute kan det alltså ändå finnas en funktion för en gardinlängd och då kan man med fördel välja ett tjockt sammets- eller linnetyg.

Vitt(2)

Svart

Det finns naturligtvis många olika varianter på fönster- och väggtextilier och det som är bra är att det inte finns några regler för hur det ska se ut. Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp och där finns det alltid inspiration att hämta om man skulle fastna. Hur som helst så är det alltid lika roligt att sätta upp gardiner. En inredning som egentligen kändes färdig knyts ihop och får en ännu mer självklar karaktär.

Tvåfärger

Upphängning

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s