C/O Home

En livslång tradition har börjat någon gång – varför inte idag?

Advent är starkt förknippat med att inreda sitt hem med allehanda föremål som hör vintern och julen till. Vi vill såklart göra hemmet fint och upplyst inför mörka december. Julen har väl alltid varit en gemenskapens högtid och det är nog därför det känns extra viktigt att göra det mysigt, ombonat och välkomnande hemma samt enkelt att kunna umgås fler än vanligt. Vi är många som inreder vårt hem med möbler som ska rymma antalet gäster vid högtidliga tillfällen och då naturligtvis bland annat julafton.

1980+Christmas+concert+cover

Jag läste för en liten tid sedan om ett äldreboende och en förskola som satt igång ett samarbete såhär i juletider, något som verkade väldigt uppskattat av alla inblandade. Att träffas tillsammans över generationsgränserna skapar minnen för resten av livet och i juletid så verkar det helt plötsligt enklare att slå en signal och bjuda in släkt och vänner man kanske inte träffat på hela året. Varför inte ta vara på detta fenomen och verkligen skapa upplevelser som blir till livslånga minnen och kanske framtida traditioner som kan följa med någon i resten av livet?

tree-ornament_AT

DSC_0790

Min farmor jobbade en gång för länge sedan på Solidars bageri som låg vid Folkets Park. Varje år i december bjöd man in de anställdas barn och barnbarn på pepparkaksbak och marsipanpyssel. Det fanns också en obligatorisk fiskdamm med godispåse samt kvällsmat i form av varm korv med bröd. Några bagare var utvalda för att tjänstgöra, bland annat skötte de ugnarna och rullade ut den valsade pepparkaksdegen på de långa bakborden. De delade naturligtvis också med sig av alla sina yrkeshemligheter gällande rosblad och grisöron och hur man på bästa sätt rullar en knorr på marsipangrisen. Men den viktigaste uppgiften blev så småningom att stå vid chokladtunneln och hälla ut överflödet av choklad. Det var nämligen någon som kom på att man kunde göra en enda stor skål av sin tilldelade marsipanbit och sedan sätta den på bandet där allt chokladdoppades. Först åkte skålen igenom ett chokladregn och sedan vidare in i kyltunneln och vi kom undan några gånger då man kunde åka hem med en gigantisk bit choklad som hade ett hölje av marsipan. Vi är en stor kusinskara och dessa söndagar i december var varje år en av de absoluta höjdpunkterna för oss. Det fanns visserligen ingen mysig hemmakänsla men det var ju oerhört spännande och själva bakandet har definitivt varit en del av det som har svetsat samman oss kusiner till den tighta grupp vi är idag.

gold-christmas-tree-via-modize

christmas-tree-decorating-ideas-5

Att pyssla och pynta hör ju julen till och det är förmodligen inte så svårt att göra det till en gemensam upplevelse! Bjud in dina vänner eller dina vänners barn och tillverka egendesignade julkort. Eller ta med mormor, morfar, farmor eller farfar på en julkonsert med avslutande glöggmys i ett pyntat och ombonat hem. Tillverka egna juldekorationer som kanske så småningom blir det enda som får följa med i framtida flyttar. Ställ till med ett klassiskt julbak med barnen – egna och/eller andras. Jag lovar att det för någon kommer att bli ett minne för livet och om inte annat så har man haft en riktigt mysig stund i det hem man jobbat så hårt för att få fint till advent.

Glada%20barn%20med%20planerat%20julbak-size-3

13935_376420285400_522870400_9884347_652253_n

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s