Maria Rosander

MARIA ROSANDER – VÄNTAD ADVENT

Det finns någonting tryggt i upprepningar. Traditioner och känslan av vad som komma skall. Mjuka förväntningar. Juletider är mina tider. Jag lägger stressen och pressen åt sidan och njuter av guldkornen. Jultider är underbara tider…

Åh, så jag njuter. I hemmet under takåsarna råder aktivitet i ett milt tempo. Det tidigare så vita och ljusa hemmet förvandlas. Förvandlas till jul i var vrå. Omfamnas av dofter och dränks i julmusik. Jag njuter och jag frossar. Frossar i allt som för mig hör julen till. Det står en gryta med glögg på spisen redo att värmas, då vännerna dyker upp. Jul-redo. Matsalens bord är till bredden fyllt av färggranna frukter. Det doftar av apelsin och kryddnejlika och i burspråket trängs Amaryllis med adventsljusstakar och ljuslyktor.

För mig behöver inte landskapet bäddas in i vitaste vitt för att vara jul. Snö är vackert, men min julkänsla finns i mina minnen och i traditionerna. Känslan som kittlar jaget då de vita ljusstakarna tänds i tidig morgon. Jag vandrar gärna extra länge vid havet i fodrade gummistövlar bara för att sedan extra mycket njuta av julvärmen och jultrivseln. Jag bäddar in mig i jul. Njuter. Dessutom har jag god hjälp av en sexårig liten pepparkaksprins, som var morgon gör ett stort rött kryss i kalendern, för att sedan tålmodigt räkna ut hur många dagar det är kvar till julafton. Han dekorerar pepparkakor och tillverkar tomtar på löpande band. Flörtkuletillverkarna firar gynnsamma tider och inte ens den övervintrande murgrönan på balkongen undkommer hans julomsorg. Där dinglar nu julgranskulor i glänsande rött tillsammans med silveränglarna av aluminiumfolie. Allt egentillverkat med stort tålamod, mycket kärlek och hobbylim. Att fira jul vid havet under takåsarna. Åh, så vi njuter…

3

Julklappshandeln bereds lite utrymme, då jag ser till att de flesta paket är inslagna, klara och listigt undangömda redan i tidig november. Allt för att det skall finnas möjlighet att njuta tiden innan julen är över. Saffran, kola, kanel och apelsin. Alla dofter och alla smaker. Ett själsligt frosseri. Ljus. Jag mår så gott i hela själen av dekorationerna och lamporna. Lamporna som omvandlar det kompakta vintermörkret till en sagovärld. De förut öde gator och torg välkomnar nu med värme och ljus. Grå vinter förvandlas i ett trollslag till vacker vinter. Jag saktar ner stegen och promenerar i maklig takt. Advent välkommen…

TRADITIONELLA SMAKER I OTRADITIONELL FORM

Jag lagar gott och godis i en mer hälsosam rawfood-variant. Smakerna kommer fram extra tydligt då ingredienserna inte upphettas. Försvinnande gott. Vi njuter något sött var morgon efter det att frukosten är avklarad. Med ett tänt ljus på bordet börjar vi dagen med jul till smaklökarna…

1 dl naturella sötmandlar
0,5 dl valnötter
1 torkat fikon
1 torkat dadel
1 tsk kanel
1 krm ingefära
0,5 msk kokosolja
1 msk honung (gärna Akaciahonung)
1 tsk malda kryddnejlikor
1 nypa Himalayasalt
1 msk vatten

2 dl naturella cashewnötter
0,5 dl vatten
0,5 pkt saffran

Mixa mandel och valnötter till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt fikon, dadlar, vatten, honung och kokosolja. Mixa tills dess att ingredienserna blandat sig ordentligt. Tillsätt kryddor och salt. Blanda väl så att kryddorna sprids jämt. Mixa tills dess att ingredienserna förvandlats till en smulig smet (tänk smulpajskonsistens)

Mixa cashewnötter och vatten i matberedaren tills dess att det blivit en kräm. Tillsätt saffran och mixa tills dess att krämen fått en jämn gul färg.

Skeda upp pepparkaks-smuldegen i små glas. Fyll dem till hälften. Toppa med gyllengul cashew-grädde och njut rågoda julsmaker…

1

Njut /Maria

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s