C/O Home

Det enkla är inte alltid så enkelt – Inredningsalgebra för nybörjare

Enkelt och naket är en inredningsstil som funnits med oss ett tag och säkert kommer att finnas kvar ett bra tag till. ’Very Scandinavian’ skulle kanske en britt eller amerikan säga och känslan är att den skandinaviska stilen är omtyckt. Men det är inte alltid så lätt att skapa en enkel och naken stil – av många olika orsaker. Man kanske helt enkelt är en person som gillar prylar och inredningsdetaljer och har många favoriter, eller så har man svårt att plocka undan, vilket vi alla i och för sig kan ha stundtals. Men ofta märker vi att det som upplevs som svårt är att få till en enkel och naken stil som inte känns för kal och kall. Det kan bli lite för mycket av det goda och summan av alla nakna möbler och enkla detaljer blir helt enkelt för naket och inte särskilt mysigt eller ombonat. Och slänger man in för mycket mysiga saker kanske man upplever att det inte blev så enkelt och naket som man ville ha det. En svår ekvation att lösa speciellt om man inte har tillgång till rätt formel.

Låt mig försöka förklara med några exempel och se om det blir lite tydligare. Om man skulle koncentrera sig på färgskalan så brukar det i en enkel och naken stil finnas mycket vita och/eller svarta möbler. De svarta möblerna kontrasterar oerhört mycket mot de vita möblerna vilket i och för sig inte behöver vara fel men adderar man vita väggar och tak så blir det väldigt mycket vitt och svart som kan upplevas som oerhört kalt. Skulle man i stället välja att måla väggarna i en varmare nyans, och i inredningsstilen ’enkelt och naket’ skulle man kanske välja grått men en varm grå ton, då bildar man en mysig fond för sina enkla och nakna möbler i svart och vitt. Och hör och häpna! Den varma grå tonen kommer till och med att förstärka det enkla och nakna i resten av inredningen på grund av att den kontrasterar mot det nakna och därmed skapar en dynamik som inte fanns där med vita väggar där allt var enkelt och kalt.

Pratar man material så kan man som exempel i en enkel och naken stil ha mycket metalldetaljer i krom eller stål. För att dessa detaljer ska synas kanske man ska fundera över om inredningen inte behöver en dos textiler och/eller trädetaljer också. Återigen; för att förstärka det enkla adderar man något som skapar kontrast och därmed understryker den stil man vill skapa. Trädetaljerna eller textilierna kanske inte behöver vara diametralt motsatta. Addera en svartlackad trämöbel, en rå trämöbel eller en rottingmöbel som ger den enkla, nakna känslan. Textilierna kan följa färgskalan och kan med fördel ha geometriska mönster för att passa in i stilen. Men välj inte bort mattor och gardiner för att stilen ska vara enkel och minimalistisk – det är snarare så att de kan spela en avgörande roll i inredningen; att utgöra det som faktiskt markerar och förstärker det man vill ha som en röd tråd.

Med andra ord; för att kunna skapa en inredningsstil, egentligen vilken som helst, är det kontrasterna som blir det absolut viktigaste för att förstärka den stil man vill skapa. Vill man ha det naket och avskalat så måste man slänga in lite ombonat och mysigt för att man ska lägga märke till de möbler och inredningsdetaljer som faktiskt är enkla. Vill man ha den mysiga engelska stilen är det bra att tillföra något som är naket och enkelt för att på så sätt understryka det ombonade i mötet med det nakna. Att formulera kontraster i hemmet löser många inredningsekvationer.

Standard

One thought on “Det enkla är inte alltid så enkelt – Inredningsalgebra för nybörjare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s