C/O Home

Contemporary Classic – Hotell hemma

Det finns vissa ställen där man bara trivs. Utan att veta riktigt varför man trivs. Hotellmiljöer framkallar ofta den känslan och det kan ju naturligtvis bero på att hotellvistelser ofta innebär ledighet vilket gör att man är mer avslappnad. Men den förklaringen känns lite för enkel och dessutom ger den inte svar på varför vi nu börjar inreda för att återskapa den där sköna hotellkänslan i våra hem.

För att koka ihop en riktigt mysig hotellkänsla hemma behöver du i huvudsak två ingredienser: textilier och belysning.

De komponenter man kan använda för att skapa sin egen personliga textilblandning är naturligtvis kuddar, plädar och gardiner. Det som också bildar en bra grund är riktigt stora eller heltäckande mattor. Men till komponenterna i textilblandningen hör också stora sköna stoppade möbler som man kan sjunka ner i och låta tankarna flyga fritt. Lite bortglömda men dock lika betydelsefulla är de textila lampskärmar som sprider ett milt och behagligt stämningsljus i olika delar av hotellets miljöer. Alla dessa textilier bidrar var och en på olika sätt men det man ser är inte delarna utan helheten, vilket innebär att det måste finnas en tråd. Den behöver inte vara röd men färgen på textilierna kan vara ett exempel på det som håller ihop inredningen och skapar en helhet. Förutom det rent estetiska intrycket textilerna ger bidrar de också till känslan genom att de dämpar ljud och ramar in miljöer. Fundera över hur ljuden förändras när snön faller och lägger sig som ett tjockt lager florsocker över gator och torg. Man förundras varje gång över hur stadens ljud mildras och det är samma sak med textiler hemma. Med dagens öppna planlösningar och generösa takhöjder bidrar de rent tekniskt till att skapa en mer dämpad och behaglig atmosfär.

Lobby

Den andra ingrediensen i en härlig hotellkompott är belysningen. Här skulle man kunna skriva en avhandling med fakta, tekniska specifikationer och alla innovationer på området. Men i grund och botten finns det egentligen bara en viktig sak att tänka på och i det här fallet är det inte råvaran som är viktig. Det är hur du väljer att blanda de olika ljuspunkterna hemma och precis som i en riktigt bra curryblandning blir resultatet bättre ju fler råvaror man blandar in. Dock måste man tänka på att det inte får vara något som blir för skarpt och tar över. Och det är här man hittar hela hemligheten i att jobba med ljussättning; kontrasterna. Det får aldrig, aldrig vara för stora kontraster mellan mörkt och ljust. På hotell hittar man inga skarpa, bländande ljus. Oftast finns det dimmer på rummen och i stora öppna miljöer hittar man alltid ett flertal ljuspunkter. Lösningen för att återskapa detta hemma kan ibland vara så enkelt som att addera fler ljuspunkter. Då kan man dra ner effekten på samtliga ljuspunkter och därmed få en mycket mildare och behagligare helhet.

Stanna upp med jämna mellanrum för att smaka på helheten innan du adderar eller tar bort någon ingrediens. Ett skönt hotell har också en liten nypa personlighet och hemma-hos-känsla och för att hitta din egen personliga inredningssmak måste du, precis som i matlagning, våga prova dig fram.

502_X0Q3614

Besök cohome.se för mer information…

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s