C/O Home

Event med energi och effekt – Let there be light!

Hösten handlar på många sätt om att hitta balans mellan ljus och mörker. För stora kontraster skapar irritation och obehag för både öga och sinne. Det blir extra viktigt att tanka energi, både mentalt och fysiskt, vilket man bland annat kan göra genom att ta vara på ljuset under dygnets alla timmar. Att se till att få en liten dos dagsljus varje dag kan göra stor skillnad men det är precis lika viktigt att se över belysningen hemma så att den är tillfredsställande. Gå igenom rum för rum och fundera över hur många ljuspunkter det finns. Generellt sett bör man ha många olika typer av ljuspunkter i ett rum där man vistas ofta. Hur använder du dina lampor, är de en del av allmänbelysningen, ett funktionsljus eller stämningsljus? Är det någon lampa som upplevs som skarp och kanske till och med bländar när det blir mörkt ute? Då ska man definitivt addera fler ljuspunkter så att respektive ljuskälla inte behöver vara så skarp utan kan dimmas av alternativt bytas mot en lägre watt men totalt sett få samma ljusflöde.

Men även den mentala energireserven måste fyllas på och där är var och en sin egen expert! Fyller ni på när ni lyssnar på musik, tittar på sport, pratar i telefon, ser en bra film eller kanske läser en bra bok? Vi på C/O Home tankar ny energi när vi får träffa er, våra kunder. När vi får chansen att prata inredning och höra om era respektive lösningar på olika problem eller kanske får chansen att ge några tips och råd som kan bli avgörande i hemmiljön, då mår vi som bäst och energitanken fylls på. I fredags tankade vi för fullt! Då hade vi ytterligare ett mycket uppskattat event tillsammans med Våningen & Villan och Metro Bostad och nedan finner ni en kort resumé av dagens tema; belysning.

3

 • Naturligt ljusinsläpp = fönster såklart men kan också utgöras av skylights/takfönster.
 • Vi är beroende av dagsljuset och de förändringar det ger.
 • För er som funderar på eller håller på att bygga hus kan takfönster vara ett bra sätt att få in mer av dagsljusets skiftningar.
 • Man kan enkelt sätta en färg på gardin/rullgardin för att förändra ljustemperaturen i ett rum och också leka med ribbor för att skapa ett skuggspel. Sätter man dessutom en ljuskälla med dimmer uppe i ett takfönster så har man kvar ljuspunkten även efter mörkrets inbrott.
 • Shadows create drama and emphasizes light.
 • Eftersom vi är beroende av dagsljuset och dess skiftningar kan det också vara bra att variera ljustemperaturen/ljusfärgen på vår inomhusbelysning.
  • Varmvit: 2 700-3 300 K (Glödlampa 2 700 K)
  • Vit: 3 300-5 000 K
  • Dagsljus: >5 000 K
  • Blått ljus en kall vinterdag m soldis: ca 10 000 K

  http://www.energimyndigheten.se hittar ni en ljusguide som gör det lättare att välja rätt ljuskälla med rätt effekt och färgtemperatur.

 • Har man klara och starka färger + en modern grafisk stil passar det bra med ett vitt ljus
 • Beigea och varma toner på inredningen fungerar bra med varm-tonat ljus.
 • Förr: Stearinljus i en spegellampett – Nu: Blanka golv, väggar och tak
 • Ljus i fysikens mening (fotoner) går inte att se utan det vi ser är belysta ytor och där reflekteras naturligtvis ljuset olika.
  • På en matt vit yta: 85% av ljuset reflekteras
  • På en matt svart yta: 5% av ljuset reflekteras
  • Men man ska inte vara rädd för att måla/tapetsera väggarna i en mörk nyans: Kan bli ombonat i en öppen planlösning eller trolla bort känslan av korridor i ett avlångt rum. Man måste bara vara noga med att ha flera, dimbara och inte så starka ljuskällor.
 • Glöm för all del inte bort vår historia och den traditionella spegeln! Vi är nog ganska medvetna om att en spegel förstorar ett litet rum som till exempel en hall, men man kan också använda den för att skapa mer ljus i den mörkare delen av ett rum: Sätt den på ett sätt så att den reflekterar dagsljuset eller det varma skenet av en brasa i en öppen spis. Testa er fram.
 • Allmänljus är en ersättning för dagsljuset inomhus = ett jämnt spritt och lagom starkt ljus
  Det kan vara, vilket man kanske spontant tänker på, en armatur som sprider ljuset över väggar eller som sprider indirekt ljus – exempelvis en taklampa. Men det kan också vara en uplight eller downlight (wall-washers) som använder taket/väggarna som reflektorer.
 • Allmänljus kan också vara summan av olika ljuskällor, vilket kanske egentligen är det mest effektiva sättet att jobba med allmänljus – fler ljuspunkter!
 • Generellt sett sker det en förbättring av synskärpan om man ökar ljusstyrkan men det finns en övre gräns (exempel: starkt solljus utomhus)
 • Det som är absolut viktigast när man pratar allmänljus är att det inte får blända! Ögat är superkänsligt för starka kontraster eftersom pupillen då måste jobba för högtryck och det skapar obehag och trötthet (ännu viktigare att tänka på när man blir äldre) Ljuset behöver inte vara starkt för att blända och inomhus beror det oftast inte på att allmänljuset totalt är för starkt utan att det är för starka kontraster mellan mörkt och ljust = en ensam och oavskärmad ljuskälla, eller ljuskällor med lagom ljusstyrka fast mot en mörk bakgrund (mörka möbler, golv, väggar el fönster). Lösningen: Fler ljuspunkter (som då kan ha lägre ljusstyrka) + dimmer!

  21

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s