Hemma Hos

MÅNADENS HEMMA HOS REPORTAGE: Malmö – Manhattan

Österportsgatan 1 - Vindsvåning - 12

Det är en stilla måndagskväll i ett höstvackert klimat. Vi tar raska steg upp i det senfunkisinspirerade trapphuset med toner av teak och marmor. En dold förväntan finns hos oss alla. Det har bara gått några få månader sedan paret köpte sin drömvåning av Våningen & Villan – in the City. Tipset om ett nytt hem vandrade mellan mäklarkollegorna och Österportsgatan blev den nya adressen på flyttkorten som skickades ut. Känslan av värme och ett hjärtligt och innerligt välkomnande bemöter oss direkt fem trappor upp med hiss vid Drottningtorget.

Det stora fönsterpartiet följer ena långsidan av lägenheten, ungefär som en glasspegel ut mot Malmöhorisonten, där gränsen mellan ute och inne är näst intill hårfin. Den upplysta loungeterrassen med Manhattan-inspirerad utsikt över takåsarna anas redan från hallen och spännande vinklar fortsätter som en röd tråd i ett verkligt drömboende ”in the City”.

Österportsgatan 1 - Vindsvåning - 22

Här bor Anne och Donald, paret vars vägar möttes i ett trapphus för 7 år sedan. ”Det började med att jag bjöd in Anne på en fest hos mig”, ler Donald hemlighetsfullt. En fest som fortsatte med en privat inbjudan där risotto stod på menyn. Det näst intill hemliga receptet står även på kvällens meny och en ljuv doft med inspiration från det matkultiverade Italien sprids i våningen med stort V. I det gyllenbruna smöret hittar vi både färsk svamp, soltorkade tomater och ’Tartuffo Bianco’. Till bords klockan halv åtta finner vi värdparet tillsammans med mäklaren Michaela Thulin för Våningen & Villan – in the City. Både jag och kvällens fotograf Björn, känner oss upprymda av känslan och stämning i våningen intill Drottningtorget.

Området är på framfart med flera nyetablerade restaurangkoncept i form av bl.a. en fransk-inspirerande boulebar, libanesisk lyxmat och Melker Anderssons Köttbaren, som står som signum för området. Malmös nya landmärke, det tolv våningar höga Brf Slussbronhuset får kanalterrasser och fantastiska utsikter över staden. Under helgerna förvandlas det närliggande torget till både Bondens Marknad och till en sprudlande loppmarknad med stora möjligheter för vintagefynd.

Vägen till detta hem tar sin början med att Michaelas kollega på en affärslunch tipsade paret om att en unik våning var på väg ut på marknaden. På värdparets önskelista stod det att de ville bo centralt, gärna högst upp, och fanns det en takterrass var det ett starkt plus. ”Just Drottningtorget stod kanske inte högst upp på listan”, fortsätter Donald. ”Mäklaren var dock så övertygande att vi bestämde oss för att se på lägenheten trots allt. Våningen var helt rykande färsk nyinkommen och knappt hade bläcket hunnit torka på uppdragsavtalet innan visningen var ett faktum. Inom loppet av fem minuter tittade vi på varandra och nästan i mun utbrast vi – Här är vårt nya hem!”. ”Äkta citykärlek vid första ögonkastet”, skrattar Anne.

Dagen efter skulle de resa till New York och det stod solklart att det var här de skulle bo och förhandling inleddes med säljaren. Flyget mot New York, staden som värdparet förälskat sig i gick vid lunchtid morgonen efter så direkt efter avtalssignering väntade en taxi som med gasen i botten förde dem till Kastrup med stora leenden på läpparna. De visste att NU hade det hittat hem. På mindre än 24 timmar hade drömvåningen vandrat från en ägare till två nya.

Anne med rötterna från ett gammalt mejeri på Söderslätt och Donald uppvuxen i de småländska skogarna var redo att möta citylivet och få nyinreda ännu ett gemensamt hem tillsammans. De drömde om att få ackompanjera industriella designdetaljer med mjuka värden och nu fick de inte bara ett, utan två badrum båda med krispig och balanserad hotellkänsla.

Två trappsteg upp från allrums-miljön med sinnrik takhöjd finner vi cityvåningens stolthet som fått utgöra extra vardagsrum under de fantastiska sommarmånaderna som 2013 bjudit. Utsiktsmotivet från den privata takterrassen i sydväst inrymmer vy över en gammal kryddfabrik och de mångfärgade stadstaken bildar blickpunkter i den stilla och bistra höstkvällen.

Anne berättar om de styrkor hon ser med området och boendet. Lugnet som de värdesätter, närhet till stadskärnan och att ha knutpunkterna på behagligt avstånd. Ett eget garage i huset tillsammans med de stora sociala ytorna är andra faktorer som bidrar till en för dem hög boendestandard. Donald som flyttat många gånger och är som han själv beskriver det lite som en ”nomad” känner att även han hittat hem. ”Möjligtvis om ett tjusigt 20-talshus på Limhamn, gärna med öppen spis, någon gång dyker upp, ja först då kan vi eventuellt tänka oss att röra på oss”, säger paret nästan samstämmigt.

Timmarna därpå springer iväg och imorgon väntar ännu en arbetsdag för mäklare, fotograf och värdparet. Det är med ett stort leende på läpparna och en vilja att återberätta det vi upplevt som vi tar de marmorerade trappstegen ner till det femtiotalsinspirerade trapphuset. Kryddan till livet är upplevelser och minnen och mötena vi gör längs vägen.

– Only the sky is the limit!

JOHAN LINDE
VD

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s