Inspiration, Maria Rosander

Maria Rosander – Värmländsk Livskvalitet

Hjärtat blöder en aning av tanken på att de har Värmlandsskogen som väntar på deras hemkomst. Innan det är dags för avsked tar vi var minut i akt. Vårdar tiden och unnar oss vitaminer och kärlek. Allt det där lilla extra hela helgen.

Jag är välsignad. Välsignad med besök av trollfamiljen från de värmländska skogarna. De stannar över hela lyxiga helgen. Med väskor och korgar till bredden fyllda av guld kommer de på besök. Gyllene kantareller, lingon, älgkött och de finaste grönsakerna från trädgårdslandet. Dessutom de där goda äpplena från det knotiga gamla äppelträdet. De där äpplena som smakar både syrligt och sött och som ingen längre minns namnet på. Ekologiskt och med högt innehåll av både vitaminer och kärlek. Mitt vita, lilla kök fullkomligt exploderar av färger och dofter. En orgie i fantastiska råvaror.

Mat på riktigt och från grunden: Pappatroll rör i grytan, som stått på spisen i närmre två timmar, och med allvarlig min välsignar han den med de sista kryddorna. Mammatroll formar varsamt brödet till perfekta små bullar med en doft av anis.  Jag får förtroendet att tillreda de vackraste grönsakerna och duka fint på bordet. Lilltrollet får bestämma dessert. Tillsammans är vi fantastiska, magiska och trollska. Med hygge i sinnet njuter vi allt vi kan.

Mitt hem, under takåsen, fylls av matos, skratt och oändligt med omsorg. Ett underbart kaos. Vi trängs i kärlek. Gnabbas, kivas och njuter av varandras sällskap. Vi möts över och i maten. Var måltid tillsammans är en händelse. Vi pratar matiska och njuter av det som är vi. Så oändligt mycket kärlek hela lyxiga helgen…

MAMMATROLLS ÄPPELKAKA

3 dl mandlar
0,5 dl mandelmjöl
4 msk kokosolja (smält)
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk honung
Ljummet vatten
0,5 dl hasselnötter

3-4 äpplen (beroende på storlek)
2 torkade fikon

Kör mandlarna i matberedaren tills dess att de är smuliga, men inte för finfördelade. Blada mandelsmulor, mandelmjöl, kanel och kardemumma i en skål. Blanda väl. Smält kokosolja och tillsätt honung. Häll över de torra ingredienserna och bearbeta tills dess att du får en smuldegs-karaktär. Tillsätt ljummet vatten efter behov.

Smörj en pajform med kokosolja. Skiva äpplen och fikon i tunna skivor. Sprid ut frukten i ett jämt lager i den smorda formen. Häll smuldegen över, så att den täcker äpplen och fikon. Toppa med grovt hackade hasselnötter. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 min, eller tills dess att äpplena blivit mjuka och nöttäcket fått lite färg. Serveras varm med vaniljsås, grädde eller glass.

Njut!/ Maria

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s